Moșii de vară: Ce se împarte azi, de Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților pică în fiecare an înainte de Rusalii. Astfel, cum Rusaliile sunt anul acesta duminică, 12 iunie, Moșii de vară sunt prăznuiți sâmbătă, 11 iunie.

Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. De asemenea, tot cu ocazia Moșilor de vară, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți bucate care apoi vor fi împărțite. Printre preparatele nelipsite se numără coliva, colaci, orez cu lapte, păsat, cireșe și vin. Conform tradiției, preparatele se împart în vase de lut, căni împodobite cu cireșe și linguri de lemn. Pomana se împarte săracilor și străinilor și se spune că nu este bine să o dai rudelor. De asemenea, mâncarea dată de pomană trebuie să fie caldă, întrucât mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

Se duc frunze de nuc sau tei la biserică

De asemenea, se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc pe care preoții le sfințesc. Acestea se pun la icoane și astfel, potrivit tradiției populare, gospodăria este ocrotită. Una dintre cele mai cunoscute tradiții legate de Moșii de vară și de Rusalii este cea a „limbilor ca de foc” ce s-ar fi pogorât asupra apostolilor. Sunt simbolizate azi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de oameni la biserică pentru a fi sfințite.

Conform tradiției, de Moși, în primul rând, morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete pe lumea cealaltă. În această zi, cei care iau apă din fântâni, trebuie să lase câte un bănuț de sufletul morților.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...