Creșterea grupărilor politice considerate a fi extremiste de dreapta determină una dintre partenerii de guvernare să solicite alegeri anticipate. Rămâne de văzut, în acest context, dacă va mai face parte sau nu din Executiv.
Chiar dacă înţelegerea PSD – PNL are toate șansele să continue, rămâne de văzut în ce măsură UDMR va mai face parte din coaliție, în contextul în care Uniunea a propus alegeri anticipate.
„De săptămâna trecută, UDMR, partenerul junior în această înţelegere, a propus ideea alegerilor anticipate, pornind de la două raţiuni.
Una este complexitatea calendarului electoral. Nu am avut niciodată patru alegeri într-un an. Asta este o provocare pentru toate partidele politice, va fi şi o provocare logistică şi organizaţională.
Însă, mai există o raţiune în spatele propunerii UDMR. UDMR se teme de sporirea scorului extremiştilor de dreapta”, a declarat Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, la Prima News.
Pasivitatea PNL – PSD
Conform analizei acestuia, liberalii şi social-democraţii tratează cu lejeritate ascensiunea AUR.
„De UDMR nu e nevoie pentru a stabiliza câmpul politic. PSD şi PNL au împreună 60%, cu UDMR-ul fac două treimi. Deci nu au nevoie de UDMR.
UDMR vorbeşte aici cu un glas ideologic. UDMR este realmente îngrijorată de creşterea acestui val naţionalist similar celui pe care l-a reprezentat PUNR, apoi PUNR şi PRM în anii 90. PSD-ului şi PNL-ului nu pare să le pese prea mult de această urcare a AUR-ului.
Mai mult decât atât, în ambele partide s-au găsit voci care au preluat temele extremiştilor de dreapta şi le-au validat public şi în discuţia despre Schengen, şi în discuţia despre Bâstroe, am văzut oameni din PSD şi PNL care vorbeau ca oameni din AUR.
Însă, este interesantă strategia îmbrăţişată de UDMR care pare să spună: vedeţi că e un calendar extrem de greu şi care va avea ca prim termen foarte probabil, dacă lucrurile rămân aşa şi nu se recurge la alegeri anticipate, va avea ca prim test, testul european. Acolo şansele ca AUR să obţină un scor foarte bun sunt mult mai mari ca şansele pe care le are acest partid la locale, de pildă”, a mai spus Cristian Preda.
Chiar nu mai putem intelege de ce se tot aduc in discutie asa numitele Alegeri Anticipate ? Totul este un imens fake .Alegeri Anticipate nu se pot face in Romania momentului .Mandatul de„ Parlamentar Ales ” este obtinut pentru o perioada de fix patru ani perioada ce nu poate fi intrerupta decit in cazul in care toti Parlamentarii Romaniei voteaza ,in nume personal ,declansarea alegerilor anticipate si nici atunci nu exista siguranta aparitiei lor .CCR a decis cum Parlamentul este obligat ,ca dealtfel toate Institutiile statului numit Romania, sa joace politic in sensul sprijinirii functionarii Statului si nu in sens invers .Lasati balta prosteala cu anticipatele ca si pe aceea cu Băstroe . Daca facem referire la chestiunea politica de moment vedem cum Rotativa atit de mult disputata ajunge , daca Ciuca preda mandatul (atentie nu demisioneza ) in totalitate la mina lui Iohannis.Din momentul predarii mandatului Iohannis alege drumul viitor al Romaniei si numele Premierului desemnat .Iohannis poate desemna pe orisicine el nefiind parte a intelegerilor politice dintre Partidele Parlamentare .Presedintele Iohanis are si el interese ce tin de viitorul Romaniei si de pozitionarea acesteia in UE si NATO care daca nu sunt acceptate de catre vreun partid aflat acum in Coalitia de Guvernare asa cum se prefigureaza a fi va reconfigura aparitia unei noi Coalitii de guvernare si apartia unui nou Guvern ce doreste a moderniza Romania poate tot cu Ciuca vioara intii . Solutia refacerii Coalitiei cu USR poate fi o alternativa daca USR garanteaza punerea in practica a deciziilor venite de la Bruxelles ce se suprapun evident peste dorintele cetatenesti .Vedem cum se incearca mediatic o anume miximizare a dorintelor cetatenilor de a sprijini UE dar vedem cum NATO are o imagine foarte buna ceea ce presupune aparitia unui anume fake in dosarul cu UE.Legile noi ale Invatamintului ,ce sunt parte a viitorului si care lasa in urma trecutul ,modificarile ce trebuiesc facute in Legea pensiilor si a Pensiilor speciale deja cunoscute ,reforma in Administratia teritoriala a Romaniei , reformele Constitutionale, ce aduc femeia la paritate cu barbatul, atunci cind facem referire la decizie , probabila nevoie de a schimba Constitutia Romaniei oferind Presedintelui o forta suplimentara pe model francez , rapida digitalizare a Institutiilor Statului precum si vinzarea activelor statale dovedite neperformate sunt doar citeva dintre condiitile puse de Presedinte spre a continua exercitiul guvernarii impreuna cu actuala Coalitie .Daca nu? Exista si posibilitatea aparitiei unui guvern minoritar ale carui decizii ar fi greu de refuzat la vot in Parlament fara sa produca pagube politice in Alegeri .PSD ar fi astfel al doilea Partid care fuge de raspunderea guvernarii dupa USR daca se intimpla asta .