Motivele pentru care unul dintre partenerii de guvernare vrea alegeri anticipate

Publicat: 27 mart. 2023, 12:31, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Motivele pentru care unul dintre partenerii de guvernare vrea alegeri anticipate

Creșterea grupărilor politice considerate a fi extremiste de dreapta determină una dintre partenerii de guvernare să solicite alegeri anticipate. Rămâne de văzut, în acest context, dacă va mai face parte sau nu din Executiv.

Chiar dacă înţelegerea PSD – PNL are toate șansele să continue, rămâne de văzut în ce măsură UDMR va mai face parte din coaliție, în contextul în care Uniunea a propus alegeri anticipate.

„De săptămâna trecută, UDMR, partenerul junior în această înţelegere, a propus ideea alegerilor anticipate, pornind de la două raţiuni.

Una este complexitatea calendarului electoral. Nu am avut niciodată patru alegeri într-un an. Asta este o provocare pentru toate partidele politice, va fi şi o provocare logistică şi organizaţională.

Însă, mai există o raţiune în spatele propunerii UDMR. UDMR se teme de sporirea scorului extremiştilor de dreapta”, a declarat Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, la Prima News.

Pasivitatea PNL – PSD

Conform analizei acestuia, liberalii şi social-democraţii tratează cu lejeritate ascensiunea AUR.

 „De UDMR nu e nevoie pentru a stabiliza câmpul politic. PSD şi PNL au împreună 60%, cu UDMR-ul fac două treimi. Deci nu au nevoie de UDMR.

UDMR vorbeşte aici cu un glas ideologic. UDMR este realmente îngrijorată de creşterea acestui val naţionalist similar celui pe care l-a reprezentat PUNR, apoi PUNR şi PRM în anii 90. PSD-ului şi PNL-ului nu pare să le pese prea mult de această urcare a AUR-ului.

Mai mult decât atât, în ambele partide s-au găsit voci care au preluat temele extremiştilor de dreapta şi le-au validat public şi în discuţia despre Schengen, şi în discuţia despre Bâstroe, am văzut oameni din PSD şi PNL care vorbeau ca oameni din AUR.

Însă, este interesantă strategia îmbrăţişată de UDMR care pare să spună: vedeţi că e un calendar extrem de greu şi care va avea ca prim termen foarte probabil, dacă lucrurile rămân aşa şi nu se recurge la alegeri anticipate, va avea ca prim test, testul european. Acolo şansele ca AUR să obţină un scor foarte bun sunt mult mai mari ca şansele pe care le are acest partid la locale, de pildă”, a mai spus Cristian Preda.