Motivul pentru care VITAMINA D e importantă pentru corpul nostru

Este solubilă în grăsimi şi cel mai des e numită „vitamina soarelui”. Deoarece pielea o „produce” atunci când este expusă la lumina solară. Vitamina D este una dintre cele mai importante, însă deseori şi una dintre cele mai subestimate vitamine din corpul uman. Multe studii arată că vitamina reduce riscul sclerozei multiple, iar lipsa acesteia poate conduce la boli de inimă.

Vitamina D are un efect pozitiv asupra depresiei, ajută la pierderea în greutate, iar deficienţa sa poate fi foarte periculoasă. Deşi acum abia începe vara, trebuie să avem în vedere faptul că expunerea la soare nu este suficientă pentru a asimila o vitamină atât de valoroasă, potrivit dariknews.bg. Persoanele care trăiesc în zone poluate, petrec mult timp în interior şi au pielea mai închisă la culoare trebuie să fie atente la cantitatea de vitamina D pe care o oferă organismului, potrivit specialiștilor. Este solubilă în grăsimi şi cel mai des e numită „vitamina soarelui”. Deoarece pielea o „produce” atunci când este expusă la lumina solară.

Dureri ciudate

Simptomele care indică o problemă legată de nivelul scăzut de vitamine din sânge sunt: dureri ciudate în tot corpul, oboseală, slăbiciune musculară şi crampe. Deficitul de vitamine este determinat de un test de sânge, iar la anumite valori, medicul poate prescrie teste suplimentare, conform Radio România Actualități. Există multe alimente care conţin vitamina D în forma sa naturală. În primul rând, somonul: 100 de grame de peşte ne pot oferi 66% din aportul necesar. O sursă bună de vitamina D se găseşte şi în alţi peşti, cum ar fi heringul şi sardinele. Uleiul de ficat de cod este, de asemenea, o opțiune bună. Alte surse de vitamina D sunt gălbenuşurile de ou, ciupercile, ovăzul, produsele lactate.

Anumiți medici recomandă pacienților să-și facă o rutină din testarea nivelului de vitamina D din sânge.  Există, însă, cercetatori care susțin că testele sunt mai relevante la persoanele în vârstă, care au un risc mai mare de fracture și în cazul cărora este benefică îmbunătățirea nivelului de vitamina D.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole