Mugur Isărescu, după 34 de ani la BNR: „Din când în când trebuie să mă uit la buletin”

Publicat: 15 feb. 2024, 15:18, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Mugur Isărescu, după 34 de ani la  BNR: „Din când în când trebuie să mă uit la buletin”
MUGUR_ISARESCU_CONF_002_INQUAM_Photos_George_Calin

Ajuns la vârsta de 74 de ani, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, nu pare deranjat de ideea unui nou mandat, chiar dacă spune că Parlamentul este cel care va decide.

Întrebat despre posibilitatea unui nou mandat la conducerea BNR, știut fiind faptul că acesta îi expiră, în acest an, Isărescu recunoaște că ar trebui să se uite şi în buletin. Iar până la urmă, nici nu depinde de el dacă va fi desemnat pentru o nouă investitură.

“Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment. Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”, a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu admite că nu îl poate forţa nimeni să preia un nou mandat, însă, este vorba de „discuţii responsabile şi serioase”.

“Nu poate, într-adevăr, şi nu poate să forţeze pe nimeni, într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum, au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi şi cei care sunt şi aşa mai departe. Pot să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a precizat guvernatorul BNR. 

Isărescu admite și el că sunt mulți ani de când se află la conducerea BNR și că într-adevăr are o vârstă.

“Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez.  Din când în când trebuie să mă uit la buletin.  Deci a apărut clar această problemă, nu?… (…) Nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci. (…)  Nici nu depinde de mine şi n-avem şi rost să facem o discuţie din tema asta. Depinde de Parlamentul României. Noi, membrii Consiliului, stăm până în ultima clipă, ţinem frâiele şi, pe urmă, le dăm mandatul boardului viitor. Am făcut atât, atât, atât, mai trebuie făcută asta”, a precizat guvernatorul BNR.

Trei decenii de mandat

Mugur Isărescu este, din septembrie 1990, preşedinte al Consiliului de administraţie şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

El a fost numit în 1990 de Guvern şi a continuat cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 şi octombrie 2019. În 2024, Isărescu va încheia cel de-al şaselea mandat complet de guvernator BNR.

Statutul BNR prevede ca ”membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu nominalizarea conducerii executive, să fie numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului”. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.