Munca suplimentară va fi plătită pentru polițiști, pompieri și jandarmi

Munca suplimentară prestată în anul 2023 peste program de către personalul cu statut special va fi plătită.  Se va aplica o majorare de 75% la salariu, proporţional cu timpul efectiv lucrat. Plata se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere nu este posibilă în următoarele 60 de zile.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică ordinul care reglementează condițiile în care angajații ce desfășoară activități cu caracter operativ sau neprevăzut, pot fi plătiți pentru munca suplimentară.

Proiectul va stabil și modul de încadrare a plății majorării în limita de 3% din suma salariilor la nivelul ordonatorului principal de credite. De asemenea, va clarifica care sunt activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut pentru care se acordă acest drept.

Muncă suplimentară pentru cei din operativ

Vor fi plătiți angajații care desfășoară activități cu caracter operativ sau neprevăzut care respectă una dintre următoarele condiţii :

  • au un grad ridicat de risc asupra integrităţii fizice, sănătăţii sau vieţii personalului implicat;
  • au un grad ridicat de complexitate şi dificultate;
  • presupun intervenţia specializată în funcţie de nivelul de urgenţă şi/sau gravitate al situaţiei/evenimentului;
  • la creşterea capacităţii operaţionale a unităţii, precum şi în situaţii de catastrofe, calamităţi, tulburări de amploare ale ordinii şi siguranţei publice ori alte asemenea evenimente.

Munca suplimentară se dispune de şeful ierarhic, în scris, fără a se depăşi 180 de ore anual.

Condiții de acordare a plății pentru munca suplimentară

În cazuri cu totul deosebite, se poate aproba munca suplimentară până la cel mult de 360 de ore anual.

Majorarea va fi plătită personalului cu statut special dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • există ordinul şefului ierarhic de prestare a muncii suplimentare;
  • nu beneficiază de alte drepturi salariale sub formă de majorări, sporuri, compensaţii etc. ori de cuantumul acestora, prevăzute expres pentru munca suplimentară;
  • compensarea muncii suplimentare, prin ore libere plătite, nu a fost posibilă în următoarele 60 de zile de la prestarea acestei munci;
  • se asigură încadrarea în fondurile bugetare alocate cu această destinaţie.

Pentru evitarea unor abuzuri, structurile cu atribuţii de control din M.A.I. vor verifica modul de respectare a condițiilor de acordare a acestei majorări.

Citește și: Solde de grad cu 80% mai mari pentru militari și polițiști

5 COMENTARII

  1. La astia,nu!nu este ca la civili!cine face comentariul asta sa inteleaga odata asta:te cheama cand este nevoie de tine,dar esti platit la 75 la suta!!!nu 100 la suta ca civilii,sau 200 la suta in zilele de sarbatoare sau weekend,ca civilii!parca atunci muncesti la 75 la suta din capacitate sau mananci pe 3 sferturi!la alt ziar am citit ca le mareste solda cu 75 la suta!nu e singura data cand se minte!8ntelegeti ce redatj,nu redati aiurea!!!tie,ca civil,ti-ar conveni sa fiichemat cand e nevoie de tine,esti platit pe trei sferturi sau cu liber,dar daca nu vii,esti pedepsit,sau la mai multe d-astea,dat afara????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...