Muzeul Național de Istorie va intra în reabilitare

Publicat: 16 nov. 2023, 09:30, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Muzeul Național de Istorie va intra în reabilitare
Muzeul National de Istorie

Muzeul Național de Istorie va intra în reabilitare. Anunțul a fost făcut de către ministrul Culturii, Raluca Turcan. Potrivit acesteia, pentru realizarea proiectului de restaurare, consolidare, extindere şi reamenajare a instituției au fost alocaţi 100 de milioane de euro.

Caietul de sarcini pentru lansarea licitaţiei în vederea realizării documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru proiectul de restaurare, consolidare, extindere şi reamenajare a sediului MNIR a fost finalizat.

„Vă mărturisesc că este un moment extrem de important şi pentru care fiecare zi a mandatului de ministru am alocat-o pentru a ajunge, în sfârşit, să intrăm într-o linie dreaptă cu o investiţie de 100 de milioane de euro pentru refacerea Muzeului Naţional de Istorie a României.

Această investiţie este posibilă în baza unui acord de finanţare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi restaurarea, refacerea acestui muzeu este a doua cea mai mare investiţie într-un monument istoric pe care îl realizează o instituţie a statului după Palatul Culturii din Iaşi şi vorbim despre o suprafaţă totală de 34.000 de metri pătraţi”, a precizat ministrul Culturii.

Deja, documentaţia pentru atribuirea fazei DALI pentru refacerea muzeului a fost uractă pe SEAP. Cel mai probabil, în următoarele două zile aceasta va fi urcată pe site.

„Aşadar am făcut primul pas. A fost un pas pentru care am lucrat cot la cot cu domnul director (Ernest Oberlander Târnoveanu, managerul MNIR) şi cu echipa domniei sale, împreună cu echipa de la Unitatea de Management a Proiectului, care va derula această investiţie.

Pentru a ajunge în acest punct, va trebui finalizată nota de documentare şi toată documentaţia tehnică necesară depunerii acestui proiect în faza DALI”, a completat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.