În noaptea aceasta, chinezii sărbătoresc trecerea în Anul Nou 2022, cel al Tigrului de Apă

Doi ani la rând petrecerile le-au fost date peste cap și acum chinezii sunt deciși să înfrunte Covid-19 și să se bucure de Anul Nou. Europe 1 descrie atmosfera dintr-o gară din Beijing, unde călătorii se grăbesc să se  întâlnească cu familiile lor, deși autoritățile le-au cerut să-și limiteze deplasările.

China intră în această noapte în Noul An, al Tigrului de Apă, moment marcat de cea mai mare transhumanță din lume. Sfidând pericolul Covid-19 și pentru a scăpa de restricțiile de trafic din Beijing în timpul Jocurilor Olimpice, mulți chinezi se deplasează penru a sărbători Anul Nou împreună cu cei dragi.

În marea gară din sudul Beijingului, mii de călători sunt nerăbdători de a trece de controale unde trebuie să prezinte permisul de călătorie, test PCR, codul QR, obligatorii pentru a se urca în tren.

Anul Nou al Tigrului este peste câteva ore. Este începutul Festivalului Primăverii, cea mai importantă sărbătoare de familie din an.

Cei care au lăsat pe ultima sută de metri pregătirile pentru a părăsi capitala își fac în mare grabă bagajele. Este o decizie care nu-i ușor de luat, așa cum spune Li Chen, învățător la Beijing. Din cauza Covid, nu am mai fost acasă de doi ani. Anul acesta încă mă gândeam să renunț la călătorie, dar după ce am chibzuit mai bine, am decis să plec. A trebuit să fac cinci teste pentru a pleca acasă la familia mea, deoarece regulile sunt foarte stricte, spune Li Chen.

Capitala Chinei se confruntă în prezent cu cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 de opt luni și este în mare parte blocată de restricțiile legate de Jocurile Olimpice, care încep vineri,  și de izolarea a zeci de mii de persoane. Primăria le-a cerut locuitorilor să stea cât mai mult posibil izolați în case. Totuși, anul acesta, călătoriile au crescut  deja cu peste 20%, comparativ cu anul trecut.  

Anul inițiativelor curajoase

Anul Nou este sărbătoarea tradițională cea mai îndrăgită de chinezi. Anul Nou Chinezesc 2022 începe la 1 februarie și se încheie la 21 ianuarie 2023.

Este anul Tigrului de Apă care, conform tradiției,  este întâmpinat împreună cu familia și prietenii, cu felurite preparate, cu festivaluri specifice, cu casele decorate cu diverse simboluri aducătoare de noroc.

Potrivit tradiției, Anul Tigrului de Apă este favorabil inițiativelor curajoase, planurilor cu bătaie lungă, afacerilor, călătorilor și câștigurilor din activități în domenii noi.

Chinezii se pregătesc intens pentru acest moment deosebit: repară tot ce este deteriorat în casă, mai ales instalațiile de apă, deoarece apa este semn de belșug și nu trebuie irosită. Obiectele stricate sunt aruncate pentru a alunga ghinionul și a face loc norocului. Chinezii își decorează interioarele cu lampioane din hârtie de culoare roșie și cu mobilier nou.

Peștele este cel mai important aliment, deoarece există convingerea că aduce abundență și sănătate. Există tradiția ca primul bărbat care pășește într-o casă să aducă opt portocale pe care le aruncă pe podea. Apoi, ele sunt adunate și păstrate circa două săptămâni pentru a atrage zeul prosperității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...