NASA a confirmat noua descoperire a astronomilor români. Un asteroid va primi numele Galați

Publicat: 15 dec. 2021, 08:15, de Sorin Costea, în LIFESTYLE , ? cititori
NASA a confirmat noua descoperire a astronomilor români. Un asteroid va primi numele Galați

O nouă performanță se adaugă în portofoliul descoperirilor realizate de pasionații de astronomie de la Astroclubul „Călin Popovici” care funcționează pe lângă Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal pentru Științele Naturii (CMSN) din Galați, după „roiul” de stele variabile din ultimii ani, de această dată fiind descoperit un asteroid situat între orbitele planetelor Marte și Jupiter.

Observatorul Astronomic a primit, zilele trecute, confirmarea descoperirii din partea specialiștilor care lucrează în Programul „International Astronomical Search Collaboration” al NASA – „National Aeronautics and Space Administration”, din Statele Unite.

Asteroidul dintre orbitele Marte și Jupiter va primi numele „Galați”

Asteroidul, localizat în centura principală de asteroizi situată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter, a primit numele provizoriu „2021 GR62”, nume care va fi menţinut în baza de date de la „Minor Planet Center” pentru o perioadă de câţiva ani, până când vor exista suficiente observaţii cu ajutorul cărora va putea fi determinată cu precizie orbita acestui asteroid. După determinarea orbitei, asteroidul va fi catalogat de Uniunea Astronomică Internaţională, iar astronomii care au descoperit asteroidul vor putea propune un nume care să îi fie atribuit.

Reprezentanţii muzeului au luat deja decizia ca asteroidul să poarte numele orașului, „Galaţi”.

Astronomii din Galați la „vânătoare de asteroizi”

Asteroidul a fost descoperit în cadrul unui program internațional la care au participat echipe de la foarte multe observatoare astronomice din întreaga lume, cărora le-au fost atribuite domenii de „vânare” a unor asteroizi nedescoperiți până acum.

„Proiectul Asteroid Search Campaign, un fel de ”vânătoare” de asteroizi, din aprilie 2021, organizat de International Astronomical Search Collaboration și Asociația ”Astronomers Without Borders” (Astronomi fără frontiere) din Statele Unite, au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată lumea, printre care și cea de la Observatorul Astronomic Galați. Echipa gălățeană a fost formată din patru persoane, Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic și Gabriel Neagu, Ana Lupoae și Diana Manole, care sunt membri ai Astroclubului Călin Popovici.

Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1, amplasat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii, pe care le-au analizat cu atenție pentru a descoperi noi asteroizi. Astfel, după analiza asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration, care a confirmat descoperirea asteroidului 2021 GR62”, ne-a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al CMSN Galați.

La Observatorul Astronomic din Galați au fost descoperite mai multe stele variabile

În ultimii opt ani, membrii Astroclubului din Galați s-au remarcat prin mai multe descoperiri importante, printre acestea afându-se și mai multe stele variabile, care au primit numele Galațiului.

Prima stea variabilă a fost descoperită în septembrie 2013 de Ovidiu Tercu, coordonatorul Secției Planetariu-Observator Astronomic a CMSN și Alex Dumitriu, membru în consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow. Ei au descoperit în constelațiile „Cassiopeia” şi „Andromeda”, două stele variabile, cărora le-au dat numele „Galati V1” şi „Galati V2”.

Doi ani mai târziu, Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu, cărora li s-a alăturat Vlad Tudor, doctorant în astrofizică la Curtin University din Australia, au descoperit trei stele variabile în constelaţiile „Cassiopeia” şi „Cefeu”, pe care le-au numit „Galati V3”, „Galati V4” şi „Galati V5”.

A urmat o nouă performanță, descoperirea a două noi stele variabile, „Galați V8” și „Galați V9”, de către unul dintre cei mai tineri astronomi gălățeni, Andrei Marian Stoian, în vârstă de 16 ani la vremea acelei performanțe, care l-a secondat pe coordonatorul Observatorului la cercetarea constelațiilor.

Ulterior, tot Ovidiu Tercu și Adrian Marian Stoian au anunțat descoperirea a cinci noi stele variabile, „Galati V6”, „Galati V10”, „Galati V11”, „Galati V12” şi „Galati V13”.

Observaţiile astronomice care au dus la aceste descoperiri au fost realizate cu telescopul principal Ritchey–Chrétien f/8 al Observatorului Astronomic cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi camera CCD SBIG STL-6303E.