Nașterile premature, prima cauză de deces a copiilor cu vârste sub cinci ani

Publicat: 12 mai 2023, 22:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori

În lume, nașterea prematură este prima cauză de mortalitate înainte de vârsta de 5 ani și niciun progres medical notabil nu a fost realizat în acest sens, în ultimii 10 ani, transmite revista Parents.  

Este mesajul transmis de un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat miercuri, 10 mai.

În 2020, 13,4 milioane de bebeluși s-au născut înainte de termen, din care un milion au decedat. Ceea ce înseamnă că, în 2020, 9,9% din nașteri au fost premature, în timp ce, în 2010, erau 9,8%.

Într-un deceniu nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ în nicio zonă geografică a globului. Și, totuși, inegaliățile privitoare la șansele de supraviețuire în caz de naștere prematură sunt uluitoare. Dintre bebelușii născuți înainte de săptămâna a 28-a de sarcină, 90% supraviețuiesc în țările bogate, față de 10% în țările sărace.

Țările care numără cele mai multe nașteri premature în 2020 sunt Bangladesh, Malawi și Pakistan.

În țările bogate, inegalitățile sunt în funcție de venituri și origini. În Statele Unite, la femeile afro-americane, 14,8% din nașteri sunt premature, față de 9,5%, la femeile albe, potrivit unui studiu al agenției americane pentru sănătate CDC.

Această diferență este inacceptabilă, subliniază raportul OMS, și el riscă să se accentueze din cauza efectelor devastatoare ale Covid-19, schimbării climatice, extinderii conflictelor și ale creșterii costului vieții, subliniază Helga Fogstad, directoarea Parteneriatului pentru sănătatea mamei, nou-născutului și copilului.

În 2021, un studiu al specialiștilor de la Universitatea din California estima la 6 milioane numărul nașterilor premature anuale, provocate de poluarea atmosferică. De asemenea, studiul demonstrează că infecția Covid-19 în cursul sarcinii, mai ales în trimestrul al treilea, mărește riscurile de naștere prematură.

OMS și UNICEF subliniază că, anual, 4,5 milioane de femei și bebeluși nenăscuți mor în timpul sarcinii, la naștere sau în primele săptămâni după naștere. Principalele cauze ale mortalității maternale sunt hemoragiile în timpul sau post-partum, hipertensiunea aterială și infecțiile legate de sarcină.