Nava spațială a lui Elon Musk a picat și al treilea test

Publicat: 15 mart. 2024, 23:36, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Nava spațială a lui Elon Musk a picat și al treilea test

Nava spațială „Starship”, construită de compania SpaceX a lui Elon Musk, a ratat și al treilea test. Ea a fost distrusă la reintrarea în atmosferă.

„Starship” a avut nevoie de trei încercări pentru a ajunge în spațiu. Numai că la ultimul test nu a mai putut să și revină întreagă. În timp ce decolarea a avut succes de data aceasta, au existat probleme cu aterizarea. Ca și în cazul modelelor anterioare care au explodat, nu a mai rămas mare lucru din sistemul de rachete.

Cel mai mare sistem de rachetă construit vreodată nu a putut finaliza nici al treilea zbor de testare. Nava fără pilot a ajuns în spațiu după ce a decolat din portul spațial din statul american Texas, dar a fost apoi distrusă când a reintrat în atmosfera Pământului, după cum au anunțat comentatorii transmisiunii în direct de la compania spațială SpaceX.

Era planificat un zbor de probă cu durata de aproximativ o oră, după care ambele părți ale rachetei urmau să aterizeze în mare. Treapta inferioară a rachetei a încercat și ea să aterizeze, dar nu a reușit. „Am pierdut etapa rachetei, așa că trebuie să ne uităm din nou la date”, au anunțat, sec, comentatorii.

Treapta superioară a rachetei a reușit să ajungă în spațiu pentru prima dată, unde a zburat apoi aproximativ o jumătate de oră înainte de aterizare. Aceasta înseamnă că în cel de-al treilea test au fost atinse mult mai multe obiective decât în ​​cele două precedente, unde nici o component a navei nu a reușit să iasă din atmosferă..

În timpul unui prim test, în aprilie anul trecut, întregul sistem de rachete a explodat după doar câteva minute. În timpul celui de-al doilea test, din noiembrie, cele două părți ale rachetei s-au separat, iar cea superioară a continuat să zboare. La scurt timp după aceea, ambele au explodat, separat. Dar SpaceX subliniază întotdeauna că scopul testelor este de a colecta date și, ca atare, un test ratat nu este o tragedie.

„Starship” – constând din propulsorul „Super Heavy” de aproximativ 70 de metri lungime și treapta superioară de aproximativ 50 de metri lungime – este destinată să permită misiuni cu echipaj uman pe Lună și Marte. Sistemul este proiectat astfel încât nava spațială și racheta purtătoare să poată fi reutilizate după întoarcerea pe Pământ. Sistemul, care are o lungime totală de aproximativ 120 de metri, va putea transporta peste 100 de tone de marfă în viitor.

Cu acest tip de navă NASA vrea să ducă astronauți pe Lună. În același timp, SpaceX speră ca „Starship” să ajungă într-o zi pe Marte.