Navele „Flotilei Fluviale” din cadrul Forțelor Navale, în marș de instrucție pe Dunăre

Publicat: 14 mai 2025, 10:45, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Navele „Flotilei Fluviale” din cadrul Forțelor Navale, în marș de instrucție pe Dunăre

Timp de zece zile, navele Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” de la Brăila, eșalonul fluvial al Forțelor Navale Române, participă la un marș de instrucție pe Dunăre în cadrul căruia marinarii militari se vor instrui în proceduri de navigație dar și în cunoașterea infrastructurii critice de la Dunăre.

Pe Dunăre, de la Brăila la Baziaș, este în desfășurare un marș de instrucție a marinarilor militari de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, din cadrul Forțelor Navale Române. Acest exercițiu se desfășoară între porturile Brăila și Baziaș, adică pe Dunărea Fluvială, în condițiile în care sectorul de la Sulina la Brăila are statutul de Dunăre Maritimă, pe care navigă nave maritime, iar regimul este de navigație costieră, asociată navigației maritime. Navele militare fluviale sunt diferite de navele militare maritime.

La marș participă Monitorul nr 45 „Mihail Kogălniceanu” și Vedeta Blindată Fluvială nr 178 „Smârdan”, din cadrul Flotilei Fluviale, cu echipaje formate din 29, respectiv 27 de militari, precum și 15 aspiranți, absolvenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Principalul obiectiv al exercițiului militar este creșterea nivelului de instruire a personalului ambarcat și actualizarea bazelor de date privind navigația și infrastructura critică.

„Urmărim o serie de obiective, cum ar fi cunoașterea fluviului Dunărea, atât din punct de vedere fizico – geografic, cum arată el ca și curs de apă, ce ape se varsă în fluviu și pozițiile în care aceste râuri se varsă în fluviul Dunărea, cum arată malurile fluviului de la Brăila până la Baziaș, unde sunt mai înalte.

 Din punct de vedere militar este foarte important pentru noi să știm aceste date, pentru că ne asigură oportunitatea de a identifica locurile în care acest curs de apă poate fi traversat, locurile în care se pot amenaja poziții de așteptare, poziții de tragere, raioane de staționare și raioane de refacere a capacității de luptă.

 Din punct de vedere al navigației, acest marș ne oferă oportunitatea să vedem cursul de apă, pe unde se navigă, tot ce înseamnă balizaj, tot ce înseamnă marcaj al fluviului Dunărea și semne la mal.

 De asemenea, acest marș ne oferă oportunitatea de identificare a infrastructurii critice și aici mă refer la trecerile permanente peste fluviu, cele trei poduri, Giurgeni – Vadul Oii, Giurgiu – Russe și Calafat Vidin. Noi executăm și identificarea porturilor, ce porturi sunt la Dunăre, unde sunt poziționate, gurile de acces în aceste porturi, dane, locuri de încărcare – descărcare, capacitatea utilajelor”, a declarat comandorul Constantin Grosu, comandantul Divizionului 67, Nave Purtătoare de Artilerie.

Promovare a carierei militare în cadrul Forțelor Navale printre tinerii din porturile de la Dunăre

În cadrul marșului, navele militare staționează la cheu în porturile Giurgiu, Calafat, Moldova Veche , Orșova și Corabia, în care marinarii vor organiza activități de promovare a Forțelor Navale Române și a carierei militare pentru tinerii din porturile de la Dunăre.

„Vizitatorii vor avea oportunitatea de a interacționa cu militarii și de a primi informațiile necesare cu privire la instituțiile militare de învățământ de marină. De asemenea, echipajele navelor vor prezenta capabilitățile și misiunile specifice ale Flotilei Fluviale Mihail Kogălniceanu, pe care aceasta le execută în zona de responsabilitate”, au precizat surse din cadrul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” din Brăila.