Valeriu Gheorghiţă: Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat miercuri că aproape 50% din populaţia adultă a fost imunizată anti-COVID până acum cu cel puţin o doză. La nivelul întregii populații, rata de imunizare în România este de 41,3%.

Până la acest moment, rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%. Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză. Din populaţia eligibilă, de peste 12 ani, şi trebuie să ţinem cont de faptul că ne referim la populaţie rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară INS, este de 41,3%”, a informat Gheorghiţă după şedinţa de guvern, potrivit Agerpres.

Cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 70 de ani.

Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă. Este estimată la circa 26%. Or, dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era de 71 de ani. Aş vrea să atrag atenţia că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecţiuni cronice sau persoanele vârstnice au nevoie să fie cât mai rapid protejate prin vaccinare, pentru că în felul acesta se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire”, a arătat medicul militar.

Preşedintele CNCAV a precizat că până marţi au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster de vaccin anti-COVID-19, adică circa 45% din cei eligibili au primit această doză de vaccin.

Gheorghiţă a mai precizat că toate persoanele cu vârsta peste 12 ani pot fi vaccinate cu doza booster.

De menţionat, pentru că am văzut câteva informaţii eronate în spaţiul public, că persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani pot fi vaccinate şi în cabinetele de medicină de familie atunci când medicul de familie va solicita doze pediatrice pentru această grupă de vârstă”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, România are suficientă capacitate de vaccinare, putând fi administrate zilnic peste 100.000 de doze de vaccin în centrele fixe.

Uitându-ne la rata de acoperire vaccinală la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivel judeţean în momentul acesta, raportându-ne la populaţia eligibilă de peste 12 ani rezidentă, municipiul Bucureşti are o rată de vaccinare cu cel puţin o doză de 66,5%, urmat de celelalte cinci judeţe care au o rată de vaccinare între 50% şi 60%. Majoritatea judeţelor, adică 62% dintre ele, au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 şi 50%, un singur judeţ rămâne încă cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30% – judeţul Suceava”, a mai spus preşedintele CNCAV.

Până în prezent, România a recepţionat, de la debutul campaniei de vaccinare, 28.650.000 de doze, din care aproximativ 16.000.000 de doze au fost administrate, iar în stocuri există aproximativ 4,7 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...