Necromanta Zaharova a invocat spiritul lui Ceaușescu: Ne scoate datori cu tezaurul!

Publicat: 15 mart. 2024, 08:29, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Necromanta Zaharova a invocat spiritul lui Ceaușescu: Ne scoate datori cu tezaurul!

Într-o recentă declarație pe canalul său de Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat solicitarea Parlamentului European către Rusia de a restitui aurul României luat în 1916.

Zaharova spune  că, “în 1949, Moscova a iertat aproape întreaga datorie a României față de Uniunea Sovietică, care se ridica la echivalentul modern de 4 miliarde de dolari, în ciuda distrugerilor provocate de aliații lui Hitler pe teritoriul sovietic”.

Ne scoate datori

Potrivit ei, “dacă s-ar calcula toate datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică, acestea ar însuma între 1365-1665 de tone de aur, mult peste cantitatea trimisă de România în Rusia în perioada 1916-1917.”

Îl menționează pe… Ceaușescu!

Zaharova menționează și că, “în perioada dezvoltării relațiilor sovieto-române, aproape tot aurul și obiectele de valoare românești au fost returnate, Ceaușescu notând în jurnalele sale că 80% din rezerva regală a fost repatriată în 1948-1949.”

Referindu-se la recentele cereri ale Parlamentului European, Zaharova consideră aceste încercări ca fiind “contraproductive”, susținând că “răscolirea trecutului nu servește decât la escaladarea tensiunilor și distrage atenția de la problemele reale ale cooperării bilaterale.”

Parlamentul European, „platformă rusofobă

În final, purtătoarea de cuvânt critică acțiunile României în Republica Moldova, acuzând Bucureștiul de încercări de preluare a controlului asupra țării vecine și de utilizarea Parlamentului European ca “platformă pentru promovarea unei agende rusofobe”.

Românii, cu… Hitler

„În loc să construiască relații constructive cu vecinii săi, Bucureștiul a început să agite situația din Moldova vecină. Astăzi, contrar voinței poporului moldovean, conduce de fapt la preluarea unui stat independent pe Nistru prin mâinile agenților săi din înaltele funcții de la Chișinău. România, un fost aliat al lui Hitler, se folosește de platforme rusofobe, cum ar fi Parlamentul European, care este pregătit pentru orice acțiune antirusească, pentru a încerca să ne impună datoriile sale fantomatice de acum un secol, aparent pentru a remedia situația deplorabilă a economiei naționale pe fondul grevelor agricultorilor din întreaga țară” (Maria Zaharova)

Propagandă next level

Analizând postarea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, nu putem să nu observăm nivelul sofisticat al propagandei de stat din Rusia, ce pare să fie bine informată despre subiectele de interes major pentru publicul românesc.

Mențiunile despre Ceaușescu și tezaurul românesc nu sunt întâmplătoare, având în vedere că aceste teme sunt deosebit de sensibile și de interes pentru români.

Afirmațiile Mariei Zaharova includ dezinformare și manipulare.

Românii nu sunt cum îi prezintă MAE rus

România este o națiune democratică și stabilă, care promovează relații pașnice cu vecinii săi.

Ca membru al UE și NATO, se angajează pentru respectarea legii, drepturilor omului și bună vecinătate.

Contrar acuzațiilor, România nu se implică în acțiuni de destabilizare, susținând suveranitatea și integritatea teritorială.

Principiile sale externe se bazează pe cooperare, respect și pace.

E vital să evaluăm critic sursele informațiilor și să promovăm dialogul bazat pe fapte.

România își asumă valorile democratice și este un partener de încredere internațional, angajat în promovarea păcii și prosperității.

Combaterea propagandei

Propaganda rusă folosește adesea dezinformarea pentru a-și atinge scopurile.

Este crucial să căutăm surse de informare verificate și să fim critici în evaluarea știrilor. Răspândirea informațiilor false sau înșelătoare poate avea impacturi grave asupra percepțiilor publice și relațiilor internaționale.

Esențial este să ne educăm despre tactici de propagandă, pentru a recunoaște și contracara dezinformarea.

Informarea corectă ne ajută să luăm decizii bazate pe realitate, nu pe narative false.

În era digitală, propagandă se răspândește rapid prin rețelele sociale. Verificarea faptelor și scepticismul constructiv sunt esențiale pentru a discerna între realitate și manipulare.

Dialogul deschis, bazat pe respect și înțelegere, este vital în depășirea diviziunilor create de dezinformare. Promovarea unui discurs bazat pe dovezi întărește democrația și coeziunea socială.

Pacea

Confruntarea cu propaganda rusă necesită eforturi comune de la guverne, organizații și cetățeni. Educația media și conștientizarea publicului despre tactici de manipulare sunt cheia în combaterea efectelor nocive ale dezinformării.

În concluzie, a fi informat și critic în evaluarea surselor este mai important ca niciodată. Prin promovarea unui discurs informat și responsabil, putem contribui la o societate mai rezistentă în fața tentativelor de manipulare. Și la pace!