Nelu Tătaru: Pacienții asimptomatici nu vor mai merge la spital

Bolnavii asimptomatici vor fi evaluați la domiciliu și programați pentru investigații pentru a nu mai aglomera spitalele, a declarat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Cei care prezintă și simptome de COVID-19 vor rămâne în continuare internați în spital, dar ținerea la domiciliu a celor asimptomatici este necesară pentru a nu mai aglomera spitalele, a precizat Nelu Tătaru într-o conferință ținută la Iași.

„Asimptomaticii după ce primesc rezultatul testului trebuie să anunţe medicul de familie, DSP sau să meargă cu ambulanţa la un spital de boli infecţioase. În acest moment un asimptomatic merge şi aglomerează tot ce înseamnă primirile urgenţe. Vom face o evaluare săptămâna viitoare şi chiar luni vom avea această întâlnire pentru a da o nouă direcţie. Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinicice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne pe internare în continuare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie“, a afirmat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

El a spus că este pregătită o colaborare în acest sens cu medicii de familie.

„Avem pregătită o colaborare cu medicii de familie atât prin contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare în care vor primi 30 de puncte pentru fiecare caz, precum şi posibilitatea de prestări servicii pe care o vor avea cu direcţiile de sănătate“, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Spitalul mobil va fi deschis în curând

Ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai sistemului medical ieşean, una dintre problemele discutate fiind şi cea legată de întârzierea deschiderii spitalului mobil de la marginea municipiului Iaşi.

„Sper ca vineri să avem primul pacient internat la spitalul mobil de la Leţcani. Sunt evaluări care se fac în prezent, inclusiv în privinţa personalului necesar“, a afirmat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

La rândul său, preşedintele ales al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat că instituţiile ieşene lucrează la urgentarea obţinerii avizelor pentru funcţionarea spitalului mobil.

„Cuvântul de ordine pentru instituţiile din Iaşi este să operaţionalizăm spitalul mobil cât mai repede, să primim pacienţi acolo şi să salvăm vieţi. Joi vom avea avizul de la Mediu, urmând ca vineri, după ce obţinem avizele şi de la celelalte entităţi, să introducem acolo pacienţi. Sperăm să trecem cu bine de această pandemie. Îi încurajăm pe ieşeni să respecte măsurile de distanţare“, a declarat Costel Alexe.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole