Nemții vor să-și mute producția și procesarea cărnii de porc în România

Publicat: 18 ian. 2024, 12:35, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Nemții vor să-și mute producția și procesarea cărnii de porc în România

Mai multe companii din Germania vor să-și mute producția, dar și procesarea cărnii de porc în România, anunță ministrul Agriculturii Florin Barbu, în timp ce efectivele locale sunt în scădere dramatică, din cauza pestei porcine africane.

Producția de carne de porc în România se află de ani buni în declin, pesta porcină africană (PPA) afectând toate marile complexe industriale de la noi. Chiar și așa, se pare că România este interesantă pentru firmele din Germania, unul din principalii producători de carne de porc din Europa, un furnizor important pentru piața românească.

Poate acesta ar putea să fie și unul dintre motivele relocării producției de carne de porc la noi. Nu putem face abstracție, însă, de faptul că și nemții au avut problemele cu PPA și au închis multe abatoare, în condițiile în care și-au diminuat prezența pe piața chineză. 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, miercuri, în cadrul întâlnirilor cu fermierii și procesatorii, că există o companie din sectorul zootehnic din Germania, care vrea să investească în 10 ferme de porci, cu câte 100.000 de capete fiecare.

„Nu vă mai ascund faptul că o companie din domeniul zootehniei vrea să investească în România în 10 ferme de câte 100.000 de porci anual. Asta înseamnă un milion de porci în România. Sunt în discuţii, sunt companii din Germania, nu pot să dau numele aici, dar în proporție de 80% eu cred că, din discuţiile pe care le-am purtat, sunt realizabile”, a transmis Florin Barbu.

Ministrul Forin Barbu a mai spus că, în același timp, se află în discuţii cu o companie „foarte mare din Germania” care vrea să îşi mute toată procesarea cărnii de porc în România, ceea ce ar face ca în următorii trei ani România să devină cel mai mare procesator din sud-estul Europei.

„Sunt în discuţii cu o companie foarte mare din Germania, care vrea să îşi mute toată procesarea în România. Pe lângă programul Investalim, care este de un miliard de euro, şi cu acea companie, dacă se va reuşi să vină în România, să îşi multe tot know-how-ul pe procesare, România devine cea mai mare ţară pe procesare din sud-estul Europei. Sunt convins că voi convinge această companie”, a mai precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Mai trebuie menționat și faptul ca ministrul Agriculturii a anunțat programe importante pentru fermele de reproducție și îngrășare în următorii ani.