Nero, câinele agricol care salvează recolte de sute de mii de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Dingo-scaled.jpg)
Agricultura pare pentru cei mai mulți necunoscători domeniul în care tehnologiile moderne se rezumă, cel mult, la telefoanele mobile ale tractoriștilor și, eventual, la câteva dispozitive de navigație montate pe utilaje. Nimic mai fals! Acum digitalizarea este la ea acasă în multe ferme din România. Iar un vârf al acesteia este Nero, câinele agricol.
Nero este numele unui dispozitiv care a umplut de zâmbete asistența la prima sa demonstrație publică Aceasta a avut loc la Stațiunea de Cercetări de la Mărăcineni – Argeș.
Este un robot, astfel realizat încât să semene cu un cățel fantezist. Dar este și plin de capabilități. Cele patru picioare, dotate cu articulații multiple, îl fac deosebit de stabil și îi dau posibilitatea să se deplaseze și în terenuri accidentate. Pe arătură, de exemplu, merge mai bine decât un om.
Cel mai bun inspector fitosanitar
Principala sa calitate, însă, este aceea că poate colecta imagini, în diferite spectre. Combinată cu proprietatea de a se putea deplasa autonom pe trasee prestabilite, această aptitudine îl transformă într-un excelent achizitor de date. Exact la fel ca o dronă poate strânge imagini despre fiecare plantă din fermă, pe care apoi să le transforme în hărți și rapoarte. Diferența este că strânge aceste informații de la nivelul solului. De aceea, unele aspecte care scapă dronelor, fiind ascunse de frunze, sunt sesizate de simpaticul robo-câine.
Partea din față a robotului este dotată cu camere de vederi RGB standard, dar diferența o face partea de conectică din spate. Acesta culege date de pe fiecare centimetru pătrat și astfel fermierul are posibilitatea de a afla cu exactitate unde există probleme în livadă sau în cultură.

Nero
Poate inspecta o suprafață de 1,8 hectare în doar 28 de minute, oferind fermierilor date esențiale în timp real.
Avantajul este că datele colectate, la propriu, la firul ierbii permit identificarea apariției unor boli sau a atacului unor dăunători cu 20 – 30 de zile înainte ca efectul asupra culturii să devină vizibil. Drept urmare, tratamentele se pot aplica din prima clipă. Ca urmare sunt evitate pierderi importante de producție.
Cum a cucerit Nero fermierii
La ora actuală, câinele agricol este utilizat în peste 100 de ferme din România. Este eficient atât în cazul culturilor de grâu, cât și în livezi sau în vie.
„Robotul Nero are o autonomie de până la 2 ore și 30 de minute asigurată de bateria din fabrică, însă i se pot adăuga mai multe baterii. Acesta cunoaște în detaliu harta suprafeței agricole pe care urmează să o inspecteze, de aceea nu are nevoie de însoțitor. Pleacă și revine singur către bază. Robotul se folosește de 4 motoare pentru a-și mișca picioarele, are și câteva articulații în plus ca să-i ofere mai multe grade de mișcare. Acesta a fost construit astfel încât să se poată deplasa pe teren accidentat, să urce trepte, să se rostogolească. Are o stabilitate foarte bună, de aceea terenurile care nu sunt foarte plane nu reprezintă un impediment pentru robot pentru că depășește nivelurile medii de teren cu ușurință.“, a explicat Marcel Ionescu, reprezentantul AgriCloud. Firma sa este cea care a implementat pentru prima oară acest sistem în România, în anul 2021, împreună cu o altă firmă românească, RoboHUB.
Câine de închiriat
Inițial a fost privit cu neîncredere. Apoi, tot mai mulți fermieri au fost cuceriți de capabilitățile robotului câine agricol.
De curând, o altă firmă românească, Profeco, a pus la dispoziția fermierilor un dispozitiv similar, AgriDog. Acesta poate fi cumpărat sau doar închiriat.
„Ne adresăm tuturor fermelor, în special celor care se confruntă cu lipsa forței de muncă. AgriDog este un echipament de înaltă precizie, deja implementat pe piață, iar fermierii care l-au testat confirmă eficiența sa”, a arătat Gabriel Stoian, CEO Profeco.
Dar capabilitățile câinelui robot nu se opresc aici. Acesta poate fi programat și să recunoască persoanele care lucrează în fermă și să sesizeze intrușii. De asemenea, poate observa animalele sălbatice și să încerce să le îndepărteze prin emiterea unor sunete.
Iar pentru o mai bună atmosferă, poate fi programat și să urmeze îndeaproape o anumită persoană, ca un câine real.
La ora actuală, prețul său ajunge la aproximativ 25.000 de euro. Dar rezultatele activității sale pot valora, doar într-un singur an, mult mai mult!