Nesiguranță și politică: Macron, posibil cu mâna întinsă peste gard

Publicat: 22 iun. 2022, 10:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Nesiguranță și politică: Macron, posibil cu mâna întinsă peste gard
Președintele Macron

AFP anunță, după ce a urmărit rezultatul alegerilor parlamentare din Franța, că potrivit proiecțiilor făcute după încheierea celui de al doilea tur al legislativelor, alianța partidelor de centru din care face parte și formațiunea președintelui Macron nu a reușit să obțină majoritatea absolută de 289 de mandate.

Alianța „Ensemble!” ar obține între 210 și 250 de mandate în camera inferioară a Parlamentului francez (totalizând 577 de locuri), urmată de coaliția de stânga „NUPES”, cu 150-180 de mandate. Pe locul trei s-ar clasa extrema dreaptă (Rassemblement National), cu aproximativ 100 de mandate, un record pentru aceasta, scrie Reuters.

The New York Times comentează că „o majoritate relativă l-ar forța pe președinte să ‘întindă o mână peste gard’ pentru a primi sprijin pe tema unor proiecte de lege” pe care le-ar fi putut impune cu ușurință dacă avea majoritate absolută. Pe aceeași idee merge și Reuters, care notează că „lipsa unei majorități absolute ar deschide o perioadă de nesiguranță, care ar putea fi rezolvată printr-un anumit grad de distribuire a puterii între partidele din Franța – cum nu s-a mai întâlnit în ultimele decenii – sau ar putea rezulta într-o paralizie politică și o repetare a alegerilor parlamentare”.