Newsweek: Topul celor mai bune spitale din lume. România nu e în top

Publicat: 11 mart. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Newsweek: Topul celor mai bune spitale din lume. România nu e în top

De doi ani, spitalele din întreaga lume au fost nevoite să facă față valurilor succesive de Covid-19. Revista americană Newsweek a publicat tradiționalul clasament al spitalelor, la nivel global, The world’s best hospitals”. Din păcate, din țara noastră niciun spital nu și-a găsit loc în acest top, care include 2.200 de unități medicale din 27 de țări. SUA este lider cu 33 de spitale, urmată de Germania cu 14, Italia și Franța cu câte 10, Coreea de Sud cu 8.

Pe primele trei locuri se plasează Clinica Mayo-Rochester, Clinica Cleveland și Spitalul General Massahusetts, din Statele Unite. În ordine, urmează: Toronto General-Rețeaua de sănătate universitară Canada (locul 4), Charite Universitatsmedizin Berlin Germania (locul 5), Spitalul Johns Hopkins SUA (6), AP-HP-Hopital Universitaire Pitie Salpetriere Franța (7), Karolinska Universitetssjukhuset Suedia (8), UCLA Health – Central Medical Ronald Reagan SUA (9), Centrul Medical Sheba Israel (10).  Din Europa, în acest clasament sunt spitale din Austria, Elveția, Danemarca, Italia, Olanda, Finlanda, Belgia, Spania, Regatul Unit, Norvegia.   

Clasamentul celor mai bune spitale din lume a fost realizat în funcție de mai multe criterii printre care: capacitatea de adaptare rapidă  la noile provocări, respectiv pandemia de Covid-19, în special a secțiilor de terapie intensivă, asigurarea necesarului de personal medical, respectarea igienei și a măsurilor de protecție, promovarea ”din mers” a unor  abordări inovatoare etc.   

Șeful Compartimentului de medicină internă generală și asistență medicală primară la Spitalul Brigham din Boston (nr. 17 pe lista liderilor mondiali ale celor mai bune spitale Newsweek ), David Bates preciza: „A trebuit să transformăm foarte rapid paturile în paturi de terapie intensivă și să închidem secțiuni mari ale spitalului , apoi să asigurăm personal care să acopere acele paturi. Au fost, de asemenea, mari provocări în gestionarea lanțului nostru de aprovizionare, de exemplu ventilatoare și echipamente de protecție personală”.

Dr. Christoph Meier, director al Departamentului de Medicină Internă de la Spitalul Universitar din Zurich (nr. 15 pe lista liderilor la nivel global) sublinia că, în această pandemia au fost învățate multe lecții,  cum ar fi recunoașterea eficacității întâlnirilor virtuale, importanța igienei spitalului, rolul major al medicilor generaliști. Cea mai mare provocare a fost stabilirea în comun a priorităților fiecări pacient.

Acest top-studiu a scos la iveală și o serie de probleme: penuria, la nivel mondial, de personal medical, în special de asistente medicale, nevoia de a mări capacitatea de a furniza pacienților servicii de înaltă calitate și necesitatea de a continua cercetările medicale.

Sperăm că acest lucru va fi util nu numai pacienților și familiilor, care caută cea mai bună îngrijire pentru ei înșiși și pentru cei dragi, dar și pentru spitale (…), precizează Nancy Cooper, editor șef, Newsweek.