Nicoale Ciucă anunță „o schimbare de abordare” în gestionarea pandemiei: În Ministerul Sănătății va fi înființat un grup de management. Alte măsuri

Publicat: 29 dec. 2021, 18:28, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Nicoale Ciucă anunță „o schimbare de abordare” în gestionarea pandemiei: În Ministerul Sănătății va fi înființat un grup de management. Alte măsuri

Premierul Nicoale Ciucă a vorbit, în debutul ședinței de Guvern de miercuri, despre modul în care se pregătesc autoritățile pentru valul 5 COVID: „Protejarea sănătății oamenilor, printr-o gestionare atentă și corectă a pandemiei, rămâne prioritatea Guvernului acum. Împreună cu specialiștii și reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în ce privește criza sanitară, la nivelul Ministerului Sănătății a fost realizat un plan de măsuri prezentat azi de ministrul Rafila”.

Ciucă a mai subliniat: „Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului 5. Vom pune accentul asupra coordonării asstenței medicale. La nivelul Ministerului Sănătății va fi înființat un grup de management al informațiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acțiunilor și informațiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare și vom conferi greutate asistenței medicale ambulatorii. OUG adoptată ieri pentru creșterea capacității de testare e un pas decisiv. Punem la locul cuvenit problematica siguranței pacienților în spital. Trebuie să înțelegem tot ce e de înțeles din incendiile din spitale și să luăm măsuri pentru a nu se repeta.

Modul în care a fost gestionată până acum pandemia și consultările cu specialiștii ne-au dovedit că e imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice și monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente. În paralel, vom face eforturi susținute ca cetățenii să fie corect și eficient informați. E important să existe un partenerit corect între cetățeni, autorități și sistemul medical să lucrăm împreună și să avem încredere unii în ceilalți, să avem încredere în specialiști și în sfaturile lor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Un pas „decisiv”

El a adăugat că ordonanţa de urgenţă aprobată marţi de Guvern pentru creşterea capacităţii de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 este un pas „decisiv” în această privinţă.

„Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a subliniat prim-ministrul. Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Suma de 50 de lei include contravaloarea testului rapid antigen, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare.

Întâlnire joi, la Guvern, cu medicii de familie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va avea o întâlnire joi, la Guvern, cu medicii de familie privind testarea pacienţilor pentru COVID-19, menţionând că trebuie extinsă implicarea şi responsabilitatea acestora în măsurile care vor fi luate pentru combaterea valului 5 al pandemiei.

„Este extrem de important ca în această perioadă să existe un parteneriat corect între cetăţeni, autorităţi şi sistemul medical, să lucrăm împreună şi să avem încredere unii în ceilalţi, să avem încredere în specialişti, în sfaturile lor. Mâine vom avea o discuţie aici, la Guvern, cu medicii de familie despre rolul tot mai important pe care îl vor avea în condiţiile în care vor avea noi responsabilităţi cu privire la testarea pacienţilor la COVID-19”, a declarat, miercuri, Ciucă, înaintea şedinţei Executivului.

El a menţionat că se caută o cale pentru extinderea implicării, relevanţei şi responsabilităţii medicilor de familie în combaterea pandemiei. „Este un demers, de asemenea, asumat, împreună cu Ministerul Sănătăţii, cu domnul ministru şi pe această cale căutăm, de asemenea, să putem să extindem atât implicarea, cât şi relevanţa şi responsabilitatea medicilor de familie în măsurile pe care noi le-am gândit pentru a putea să facem faţă valului 5. Vom pregăti cu toată responsabilitatea gestionarea următorului val al pandemiei COVID-19 şi vom aloca resursele necesare pentru protejarea sănătăţii oamenilor şi pentru a le asigura tratamentul adecvat în cazul în care vor avea nevoie de el”, a adăugat prim-ministrul. 

Video aici: https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fvideos%2F1386621871855179%2F&show_text=false&width=560&t=0