10 lucruri neștiute despre Nicolae Ceaușescu. Cum a ajuns copilul sărac, cu patru clase, în caleaşca reginei Elisabeta

Publicat: 26 ian. 2023, 18:03, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
10 lucruri neștiute despre Nicolae Ceaușescu. Cum a ajuns copilul sărac, cu patru clase, în caleaşca reginei Elisabeta

În urmă cu 105 ani, se năştea la Scorniceşti Nicolae Ceauşescu. 26 ianuarie era declarată zi de sărbătoare naţională în perioada comunistă, iar românii se întreceau în a-i face cadouri „celui mai iubit fiu al poporului”.

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai controversați lideri politici români, dar și din lume. Iată 10 dintre lucrurile mai puțin știute despre fostul președinte al României, care a fost împușcat pe 25 decembrie 1989, alături de soția sa, Elena Ceaușescu.

1. A absolvit doar primele patru clase şi a început să lucreze de la 11 ani

Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti din judeţul Olt, într-o familie cu 10 copii. Nicolae era al treilea membru adus pe lume de Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. Din cauza condiţiilor de trai sărace, copilul Nicolae a reuşit să termine la şcoala satului doar primele patru clase, urmând ca la vârsta de 11 ani să-şi părăsească locul natal. Ajuns la Bucureşti acesta s-a angajat ca ucenic de cizmar.

2. A fost arestat de cinci ori până la vârsta de 26 de ani

În 1933, Nicolae Ceaușescu devine membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formaţiune politică ilegală la acea vreme. În acelaşi an, la doar 15 ani, este arestat pentru prima dată pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve. La scurt timp este arestat din nou, de înca trei ori.

Ceauşescu devine cunoscut drept „agitator comunist periculos” şi „distribuitor activ de materiale de propagandă comunistă şi anti-fascistă”, urmând să fie condamnat la închisoare din nou în 1936.

Eliberat la termen în 1938, perioada sa de libertate este scurtă, în 1940 fiind arestat din nou. În scurta perioadă din afara puşcăriei, dictatorul o întâlneşte pe Elena Petrescu, cea care avea să devină mai târziu Elena Ceauşescu. În închisoare, acesta devine protejatul viitorului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, potrivit zf.ro.

3. A atras simpatia liderilor vestici prin refuzul de a interveni în Cehoslovacia

În 1968, Nicolae Ceaşescu refuză ca România să participe la intervenţia trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia şi condamnă într-un discurs public o astfel de iniţiativă. Decizia sa atrage simpatia liderilor din vest, urmând ca la scurt timp în România să vină în vizită preşedintele american de atunci, Richard Nixon, Charles de Gaulle şi Margaret Thatcher.

4. A primit o telegramă satirică de la artistul Salvador Dali

Primirea sceptrului prezidenţial şi desemnarea sa ca prim preşedinte al României a reprezentat pentru Ceauşescu un moment deosebit de important. La scurt timp, cunoscutul artist Salvador Dali i-a trimis preşedintelui comunist o telegramă care satiriza momentul apariţiei sceptrului.

5. Ceaușescu a fost singurul român care s-a plimbat cu caleaşca Reginei Elisabeta a II-a

În 1978, soţii Ceauşescu erau primiţi în Marea Britanie cu onoruri şi ceremonie fastuoasă de însăşi Regina Elisabeta a II-a. Conduşi cu trenul regal de la aeroport la Gara Victoria, preşedintele Republicii Socialiste România a păşit pe covorul roşu de catifea şi a salutat familia regală, iar plecarea spre Buckingam Palace a fost una specială.

Nicolae Ceauşescu fiind invitat alături de Regina Elisabeta în trăsura acesteia, cei doi fiind urmaţi de o altă trăsură în care se aflau Elena Ceauşescu şi Printul Philip, ducele de Edinburgh.

6. S-a prăbuşit cu avionul

Pe data de 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceauşescu se afla în drum spre Moscova, acolo unde se aniversa Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, într-un avion IL 14, ca parte a unei delegaţii a Partidului Muncitoresc Român (PMR). Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava s-a prăbuşit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo. În urma accidentului, ministrul de externe Grigore Preoteasa şi alţi trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Secretarul de stat al Comitetului Central al PMR, Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit suferind doar câteva traumatisme la gamba stânga şi câteva zgârieturi pe faţă. 

7. Era fan al serialului Kojak și pasionat de biliard

La 35 de ani, Nicolae Ceauşescu descoperea pasiunea pentru cinematografie, printre preferetale sale numărându-se filmele poliţiste americane. Liderul comunist s-a declarat fanul serialul de televiziune american Kojak. Printre pasiunile sale se mai numărau şahul, biliardul, voleiul şi vizitele în străinătate. După 1955, acesta s-a apucat şi de vânătoare.

8. A primit distincţia de Doctor Honoris Causa de la 8 universităţi

Nicolae Ceauşescu a primit primul titlu de Doctor Honoris Causa la Universitatea Bucureşti în 1973. În acelaşi an i s-a acordat aceeaşi distincţie în Bogota, Lima şi Bahaia Blanca. Acelaşi titlu i s-a mai dat dat şi în Beirut (1974), Nisa (1975), Yucatan (1975) şi Quezon (1975).

9. A fost deputat de Olt

În perioada democratică, Nicolae Ceauşescu a ocupat funcţia de deputat, în perioada 1946-1948, în Adunarea Deputaţilor, fiind ales în mod democratic în judeţul Olt. 

10. A fost cel mai tânăr conducător politic din Europa

Nicolae Ceauşescu a fost singurul lider comunist care a stabilit relaţii diplomatice cu RFG (1967) şi singurul care nu a rupt legăturile cu Israelul după Războiul celor Şase Zile (1967). Totodată, preşedintele Republicii Socialiste România a fost şi unicul şef  al unui stat din lagărul socialist membru al Băncii Mondiale şi al FMI.

La 12 aprilie 1989, conform declarațiilor făcute de Nicolae Ceaușescu, România scăpase de datoria care se ridica la 21 miliarde de dolari. Mai mult, țara noastră mai avea de recuperat 2,5 miliarde de dolari. Aceștia nu au mai fost niciodată recuperați.

„România nu mai plătește tribut nimănui”, a spus atunci Ceaușescu. 

Martin Armstrong, fostul președinte al Princeton Economics International Ltd., a afirmat, în cadrul unei conferințe susținute în Philadelphia – SUA, că România este singura țară care și-a plătit datoria externă.

La 30 de ani distanță, România este profund îndatorată. În 2022, datoria externă a României se ridica la 141,4 miliarde euro.

foto: playtech.ro