Nicolae Ciucă s-a rugat în biserica unde se rugau Cioran, Eliade sau Brâncuși. „Un loc cu o energie aparte”

Publicat: 17 mart. 2024, 17:18, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă s-a rugat în biserica unde se rugau Cioran, Eliade sau Brâncuși. „Un loc cu o energie aparte”
Nicolae Ciuca s-a rugat in biserica unde se rugau Cioran, Eliade sau Brancusi

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, este plecat peste hotare, de vineri. S-a întâlnit cu românii din Spania, iar astăzi a venit rândul comunității românești din Franța să primească vizita liberalului.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, face o vizită, zilele acestea în diaspora, unde ascultă cerințele românilor plecați peste hotare. După ce a vizitat Spania, acum a ajuns în Franța, unde s-a întâlnit cu comunitatea română.

Nicolae Ciucă s-a rugat în biserica unde se rugau Cioran, Eliade sau Brâncuși

Unul dintre locurile unde românii se strâng în fiecare duminică este Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, din Paris. Vin de la zeci de kilometri pentru a lua parte la slujbă, dar pentru a se revedea și cu ați români din Franța. Ciucă a fost și el duminică la biserică, înconjurat de sute de români. Iată ce a scris pe Facebook.

„Biserica nu este doar locul sfintei rugăciuni, ci și acela care reunește comunități legate de credință și valori comune. Tot așa, în Paris, la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, comunitatea românească se adună săptămână de săptămână. Este un lăcaș foarte vechi, construit între 1475-1485 și cumpărat de statul român în 1882, pentru a găzdui Catedrala Mitropolitană a Europei Occidentale.

M-am bucurat să fiu și eu astăzi printre românii stabiliți în capitala Franței și în împrejurimi, cu atât mai mult cu cât este o zi atât deosebită pentru credincioși: Lăsata secului, cum o numim popular. Un loc cu o energie aparte, în care își găseau liniștea – și, poate, inspirația – personalități definitorii ale culturii noastre din exil, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Virgil Gheorghiu, Constantin Brâncuși, Anna de Noailles ori Sergiu Celibidache”, a scris Ciucă pe Facebook.

„Rămâne o prioritate pentru noi”

În continuare, Nicolae Ciucă a scris despre ce reprezintă biserica pentru comunitatea din Franța și a recunoscut că a vorbit cu Înaltpreasfințitului părinte Iosif, arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale, pe care l-a asigurat de tot sprijinul de care are nevoie.

„Apreciez și îi sunt recunoscător Înaltpreasfințitului părinte Iosif, arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale, pentru tot ce face aici pentru comunitatea noastră. La slujba pe care a oficiat-o au participat peste 400 de români, nu doar din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina.

Biserica românească din diaspora menține aici identitatea creștină și națională și trebuie să primească în continuare sprijinul țării-mamă. L-am asigurat pe Înalt Preasfinția Sa – dar și pe toți românii prezenți aici – că promovarea și protejarea valorilor și tradițiilor românești, în țară sau peste hotare, rămâne o prioritate pentru noi”, a mai scris Ciucă pe Facebook.