Nicolae Ciucă, vizită oficială în SUA. Participă la summitul NATO de la Washington

Publicat: 08 iul. 2024, 08:57, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă, vizită oficială în SUA. Participă la summitul NATO de la Washington
Nicolae Ciucă, vizită oficială în SUA. Participă la summitul NATO de la Washington

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, împreună cu o delegație parlamentară, se află într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la Washington DC, pe parcursul zilelor de 8 și 9 iulie, pentru a participa la Summitul parlamentar NATO.

Nicolae Ciucă merge la summit în America

Acest eveniment are o semnificație deosebită, marcând 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cea mai puternică alianță politico-militară din istorie.

Nicolae Ciucă este însoțit la acest summit de senatorul Vasile Dîncu, șeful delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO). Evenimentul din 2024 este unul aniversar și are un rol extrem de important în definirea direcțiilor viitoare ale alianței.

Pe agenda summitului se află adoptarea unor decizii esențiale privind consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferindu-i acesteia mai multă predictibilitate. Liderii aliați vor discuta, de asemenea, despre întărirea și modernizarea posturii de descurajare și apărare colective, elemente fundamentale pentru securitatea euro-atlantică.

La marele eveniment participă și Klaus Iohannis, așa cum a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

„România este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia la Washington că apartenenţa la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică”, arată sursa citată.

Președintele României, Klaus Iohannis, se va concentra pe pledoaria pentru continuarea sprijinului acordat partenerilor vulnerabili ai NATO, cu un accent deosebit pe Republica Moldova, în cadrul discuțiilor de la Washington.

Iohannis va sublinia importanța creșterii capacității acestor parteneri de a răspunde amenințărilor hibride în creștere, evidențiind necesitatea unor măsuri proactive și eficiente pentru asigurarea securității și stabilității în regiune.

În cadrul summitului, Iohannis va susține, de asemenea, demersurile NATO de a consolida relațiile cu partenerii din Sud, o direcție strategică esențială pentru alianță.