Nicușor Dan anunță înființarea unei noi agenții, pentru a rezolva problema salubrității în București

Publicat: 14 ian. 2022, 15:02, de Puterea.ro, în Orașul meu , ? cititori
Nicușor Dan anunță înființarea unei noi agenții, pentru a rezolva problema salubrității în București
Nicușor Dan (Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei)

Conform principiului „dacă vrei să îngropi o problemă, numești o comisie”, edilul Capitalei anunță înființarea  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale. Noua asociere are loc între Primăria Capitalei și primăriile de sector.

Două lucruri sunt de subliniat aici. Primul: avem acum instrumentul pentru a pune în practică viziunea comună a celor 7 administrații locale din București în privința deșeurilor. Cele 6 primării de sector își asumă colectarea și separarea deșeurilor de la cetățeni, instituții și firme, iar Primăria Generală tratarea deșeurilor și depozitarea lor, într-un sistem integrat care va avea o rată înaltă de reciclare și un impact vizibil în reducerea poluării”, explică Nicușor Dan inițiativa.

Conform acestuia, colectarea selectivă în București e azi la nivelul de cca. 10%, față de o țintă de 50% asumată în urmă cu câțiva ani. Motiv pentru care sunt plătite amenzi.

Prin această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, edilul speră că va fi derulat cel mai mare proiect european din București dedicat deșeurilor.

Viitorul proiect va prevedea inclusiv infrastructură de colectare selectivă în tot Bucureștiul, iar la fiecare gospodărie, scară de bloc sau punct de colectare oamenii vor putea pune separat deșeurile („fracția umedă” și „fracția uscată”), care apoi vor fi transportate, tratate și depozitate tot separat.