Nicușor Dan vrea ca prefectul să atace PUZ-urile de sector în instanță. Un nou PUG, însă, va fi gata în trei ani

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că cele cinci PUZ-uri de sector au probleme structurale uriașe pe suprafețe extinse, care nu pot fi corectate, ci trebuie înlocuite cu un plan urbanistic general. El a spus că au fost găsite 23 de motive de nelegalitate și că va cere prefectului să le atace în instanță și să le suspende. 

„Azi avem ședința CGMB, acum trei luni am suspendat cele 5 PUZ-uri de sector, mi-am luat angajamentul să vin după 90 de zile cu o sinteză asupra analizei asupra acestora. Am identificat 23 de motive de nelegalitate pe cele 5 PUZ-uri de sector, avem un raport asupra oportunității urbanistice a acestora, întocmit de echipa de urbaniști care spune că aceste PUZ-uri nu au niște probleme punctuale, ci sunt fundamental greșite pe suprafețe consistente de teren și nu se pune problema să fie amendate parțial. Pentru că sunt aceste 23 de motive, multe au fost confirmate de instanțe, o să cer prefectului să atace în instanță cele 5 PUZ-uri apoi ele vor fi suspendate și prin acțiunea prefectului”, a spus primarul general, citat de Digi24.

Probleme la Urbanism

De altfel, problemele identificate de Nicușor Dan la Direcția Urbanism din instituție, l-au determinat pe acesta să scoată la concurs 10 poziții în această direcție, pentru arhitecți și juriști.

„Cum e posibil ca din 7 PUZ-uri de sector – că sectorul 6 a avut trei succesive, 5 să fie anulate de instanță? Tu reglementezi pentru sute de mii de oameni și știi de la început că dai  reglementări ilegale. E inadmisibil să procedezi așa. Ăsta e motivul pentru care nu avem mari dezvoltatori imobiliari recunoscuți internațional în București, nu vor să vină să vină într-o junglă cu reguli impredictibile și să piardă bani. Aceste PUZ-uri ar fi trebuit să vină cu studii serioase care să spună care sunt vulnerabilitățile rețelelor de utilități, care e corelația cu Ilfov, care sunt soluțiile pentru trafic”, spune Nicușor Dan.

Pentru cele 23 de motive de nelegalitate, aceste PUZ-uri de sector, nu pot rezista din punct de vedere juridic, iar primarul general susține că va face o oficială către prefectul Capitalei ca să le atace în instanță și să le suspende efectele.

„Din punct de vedere urbanistic, aceste PUZ-uri de sector au probleme structurale uriașe pe suprafețe extinse, care acoperă întreaga lor suprafață, care nu pot fi corectate, ci trebuie înlocuite cu un plan urbanistic general. Acesta nu va fi gata mai devreme de trei ani, dacă vreți să îl facem serios”, a explicat Nicușor Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole