Noi creșteri pe piața chineză a aurului. Tranzacții pe EFT, plus de 1,3 miliarde dolari, în aprilie.

Publicat: 19 mai 2024, 19:23, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Noi creșteri pe piața chineză a aurului. Tranzacții pe EFT, plus de 1,3 miliarde dolari, în aprilie.

Tranzacțiile activelor EFT pe aur, de pe piața din China au înregistrat o nouă creștere, în luna aprilie, pentru a cincea lună consecutiv, cu 9 miliarde RMB (Renminbi moneda locală), adică 1,3 miliarde dolari, valoarea unui plus de 17 tone de aur.

Shanghai Gold Benchmark PM (SHAUPM) în RMB și LBMA Gold Price AM în USD și-au extins dinamica în aprilie, ambele înregistrând noi creșteri.

Retragerile de EFT pe aur de la Shanghai Gold Exchange (SGE) au totalizat 131 tone, în aprilie, o creștere de 7 tone, lună la lună, și respectiv o creștere de 10 tone, calculat an, la an. Cererea puternică a investițiilor în aur a compensat prețurile scăzute la bijuteriile din aur.

Prima medie a prețului local al aurului a fost similară cu tendințele cererii angro de aur din China, în creștere, în luna aprilie.

,,ETF-urile pe aur chineze au înregistrat al cincilea flux lunar consecutiv în aprilie, adăugând 9 miliarde RMB (+1,3 miliarde USD, +17 tone), cel mai mare din toate timpurile; atât deținerile, cât și activele totale gestionate (AUM) au reînnoit niveluri record

Banca Populară Chineză (PBoC) a anunțat acum achiziții de aur pentru 18 luni consecutive. Deținerile totale oficiale de aur au încheiat pe 2 aprilie cu 2.264 de tone, reprezentând 4,9% din rezervele totale ale PBoC, cea mai mare înregistrată vreodată”, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), remis redacției Puterea.

Discuțiile cu traderii din industrie au pus în evidență un consum diminuat de bijuterii din aur, înregistrat în timpul sărbătorii de cinci zile, de Ziua Muncii, de la începutul lunii mai, deoarece prețul ridicat al aurului a descurajat consumatorii. Cererea de investiții a oscilat, dând și ea semne de încetinire, la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, deoarece volatilitatea prețului aurului a făcut  investitorii să dea un pas înapoi, aparent așteptând o tendință mai clară a prețurilor.Privind în perspectivă, consumul de bijuterii poate rămâne slab pe fondul sezonalității și al prețului ridicat al aurului. Dar, în ciuda unor semne de slăbire, credem că nevoia continuă de conservare a valorii și profilul înalt actual al aurului vor sprijini probabil investițiile în aur în China, arată analiștii WGC.

Prețurile aurului au crescut din nou în aprilie, deși într-un ritm mai lent decât în ​​martie. Prețul aurului LBMA AM, calculat în dolari SUA a crescut cu 5 la sută, în timp ce SHAUPM în RMB a înregistrat o creștere mai mică de 3 la sută.

Factori precum riscurile geopolitice crescute și tranzacționarea activă cu contracte futures au contribuit la consolidarea puterii aurului, ca activ de rezeră, în această lună.

Cererea angro de aur a crescut, industria retrăgând, pe active EFT valoarea a 131 de tone de aur la Shanghai Gold Exchange, în aprilie, cu 7 tone mai mult, calculat lună, la lună, și cu 10 tone suplimentar, calculat an, la an.

În general, puterea investițiilor a anulat lipsa de apetit pentru cererea de bijuterii din aur.

Potrivit unor estimări, investițiile fizice în aur au rămas puternice pe fondul nevoilor persistente de conservare a valorii și al creșterii prețului aurului, în special în prima jumătate a lunii aprilie.

Însă prețul crescut al aurului i-a făcut pe mulți bijutieri să fie precauți în ceea ce privește reaprovizionarea pentru creșterea tradițională a vânzărilor de sărbători de Ziua Muncii.

Prețul din aprilie a urcat, în medie, la 42 USD/uncie (1,7 la sută), în creștere cu 16 USD/uncie, calculate lună, la lună.

O privire mai atentă arată că, în timp ce creșterea continuă a prețurilor a condus la creșterea cererii de investiții în prima jumătate a lunii, reculul ulterior al prețurilor, pare să fi atenuat impulsul investițional.

ETF-urile pe aur din China au înregistrat o dinamică, cinci luni la rând. Și în luna aprilie EFT-urile au atras 9 miliarde RMB (1,3 miliarde dolari), fiind cea mai puternică lună înregistrată la bursă, împingând AUM (assets under management),  pe total, la un alt maxim istoric de 46 miliarde RMB (6,4 miliarde dolari). Între timp, deținerile au înregistrat, de asemenea, cea mai mare creștere lunară, istorică, crescând cu 17 tone, la 84 tone. Forța continuă a prețului aurului, în special la începutul lunii aprilie, a continuat să atragă atenția investitorilor, dar pe măsură ce dinamica prețului aurului a încetinit spre sfârșitul lunii, cererea de ETF-uri de aur din China, (Exchange Traded Fund, care reprezintă o colecție diversificată de active), s-a răcit și ea.(Exchange Traded Fund) reprezinta o colectie diversificata de active

Pe baza anunțului recent al băncii naționale chineze, (Banca Populară a Chinei – PBoC), rezervele oficiale de aur din China au înregistrat a 18-a creștere consecutivă, adăugând două tone, în aprilie.

Aceasta este cea mai lentă creștere de când PBoC a reluat anunțarea achizițiilor de aur în noiembrie 2022.

Deținerile oficiale de aur ale Chinei se ridică acum la 2.264 tone, reprezentând 4,9 la sută din totalul rezervelor valutare ale țării, cea mai mare cantitate înregistrată vreodată.

În 2024, China a acumulat 29 de tone de aur, suplimentar, iar în ultimele 18 luni deținerile au crescut cu 316 tone, adică 16 la sută.

China a importat 85 de tone de aur în martie, o creștere de 8 la sută, lună, la lună, dar o scădere de 34 la sută, calculat an, la an.

Evoluția este în concordanță cu tendințele cererii angro locale de aur în cursul lunii: stabil calculat lună, la lună, și mai slab comparat an, la an.

Luna martie a contribuit la avansul din trimestrul unu al anului, până la 324 t, cu 17 la sută, în creștere, calculat an, la an, T1 fiind cel mai puternic, la importuri, din 2015, până în prezent.

Creșterea importurilor în T1 a fost în principal rezultatul cererii locale mai puternice în timpul trimestrului, în cele trei luni, de la început de an.