Noi critici ale Comisiei Europene față de PNRR. Principalele reproșuri

Publicat: 02 iul. 2021, 11:44, de Cezar Amariei, în ECONOMIE , ? cititori
Noi critici ale Comisiei Europene față de PNRR. Principalele reproșuri
Comisia Europeana

Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii și critici dure față de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care actualii guvernanți doresc să acceseze aproape 30 de miliarde de euro, fonduri europene, susține europarlamentarul Victor Negrescu (PSD).

Conform acestuia, de această dată documentul se referă la reformele propuse și critică absența dialogului real cu patronatele, sindicatele și societatea civilă. Într-un mod absolut netransparent documentul este ținut la secret.

Din informațiile pe care le avem în prezent, executivul european pune sub semnul întrebării viabilitatea reformelor propuse dar și faptul că acestea slăbesc reziliența și coeziunea societății românești. Aceștia se arată surprinși și de costurile ridicate pentru serviciile de consultanță, achiziția de mobilier sau personalul suplimentar angajat în realizarea reformelor în contextul în care în paralel se propun tăieri de personal din sistemul bugetar”, susține Negrescu.

Conform acestuia, documentul înaintat de actualii guvernanți propune reforme neoliberale și măsuri de austeritate pe care nu le-a mai recomandat și nu le-a solicitat nimeni.

Ce este clar este că în afară de anumiți consultanți, toată lumea este nemulțumită de acest plan. Sindicatele, patronatele și majoritatea societății civile critică la unison PNRR-ul și modul în care a fost realizat. În acest context, guvernanții nu au legitimitatea de a negocia la secret aceste reforme”, susține Negrescu.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a semnalat o serie de erori, inadvertențe și lipsuri din documentația trimisă de România: standarde de cost inexistente sau fără justificare, diferențe între sumele cerute, lipsă de metodologie, amestecarea unor subcomponente etc.

În aceste condiții, documentul trebuie refăcut și retrimis, aprobarea lui fiind posibilă abia în toamnă.