Noi locomotive modernizate la CFR Călători. Softronic a trimis pe șine ale două personalități ale României: Regele Carol I și Simion Mehedinți
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/locomotive-softronic.jpg)
Zestrea de locomotive moderne a CFR Călători crește pe zi ce trece. Vechile locomotive ajung în fabrica Softronic de la Craiova, iar de aici se întorc ca noi pe șine. 19 astfel de locomotive vor fi modernizate la Craiova, în baza unui contract cu fonduri europene (PNRR) în valoare de 100 de milioane de euro. Locomotivele din era comunistă primesc un nou look, dar și un echipament performant, fiabil și sustenabil, care le prelungește durata de viață cu încă 20 de ani.
Noile locomotive modernizate de Softronic au ajuns la CFR Călători. Producătorul privat de material rulant din Craiova a anunțat că a furnizat încă două locomotive din totalul de 19 cât sunt prevăzute în contractul cu fonduri din PNRR.
„Continuăm modernizarea transportului feroviar din România cu două locomotive complet transformate – atât tehnic, cât și vizual. Modernizarea a presupus refacerea completă a sistemelor de tracțiune, integrarea de echipamente digitale pentru control și diagnosticare, îmbunătățirea eficienței energetice etc. Locomotivele sunt pregătite pentru operare intensivă, cu un ciclu de viață extins“, a anunțat, pe Facebook, compania Softronic.
Aceste două unități ies din fabrica din Craiova nu doar pregătite pentru performanță, ci și încărcate de simbolism, fiind personalizate cu imagini ce aparțin unor personalități emblematice: Regele Carol I (foto sus) și Simion Mehedinți, susține Softronic.
Noi locomotive modernizate la CFR Călători. Softronic pune viitorul pe șine
Compania din Bănie mai spune că a ales să ducă mai departe nu doar inovația, ci și identitatea. Astfel, una dintre locomotive este colantată cu chipul 𝐑𝐞𝐠𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐨𝐥 𝐈 – fondator al statului modern și susținător al dezvoltării căilor ferate, iar cealaltă cu 𝐒𝐢𝐦𝐢𝐨𝐧 𝐌𝐞𝐡𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭̗𝐢 – o figură marcantă în educație și geografie, simbol al gândirii strategice românești. „Prin acest proiect, continuăm să contribuim la modernizarea transportului feroviar din România, cu soluții sustenabile, eficiente și adaptate nevoilor de mâine“, este mesajul companiei.
Celelalte locomotive modernizate poartă, de asemenea, nume mari din istoria României:
- Constantin Brâncuși, sculptorul care a redefinit arta modernă;
- Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România;
- Regina Maria, un simbol al curajului și diplomației;
- Nicolae Iorga, istoric, om politic și mare pedagog;
- Anghel Saligny, inginer pionier al podurilor și căilor ferate.
„Prin acest proiect, ne-am propus nu doar să intervenim asupra unor locomotive vechi, ci să le aducem la un standard comparabil cu cel al unor unități noi. Modernizarea înseamnă pentru noi intervenție completă: sisteme de tracțiune refăcute, control electronic de ultimă generație, eficiență energetică crescută, frânare modernizată, conectivitate și diagnosticare digitală. Fiecare locomotivă modernizată de Softronic este pregătită pentru zeci de ani de operare, într-un sistem feroviar care se schimbă de la an la an. Este un efort în care combinăm expertiza tehnică cu dorința de a contribui concret la transformarea infrastructurii feroviare din România“, explică Softronic, într-un comunicat.
De ce Regele Carol I și Simion Mehedinți?
Potrivit companiei craiovene producătoare de material rulant, locomotiva colantată cu Regele Carol I aduce un omagiu fondatorului României moderne, sub a cărui domnie a început o veritabilă revoluție a infrastructurii.
„Carol I a înțeles din timp importanța rețelei feroviare pentru dezvoltarea economică și strategică a țării. Primele linii majore de cale ferată, inclusiv cele care legau capitala de portul Constanța sau de granițele vestice, au fost construite sub conducerea sa. Așadar, prezența sa simbolică pe o locomotivă modernizată reprezintă o continuitate istorică – o punte între trecut și viitorul mobilității feroviare“, susține Softronic.
Pe cealaltă locomotivă își face simțită prezența figura lui Simion Mehedinți (foto sus), un erudit geograf și pedagog, considerat părintele geografiei românești. Prin lucrările și ideile sale, Mehedinți a contribuit decisiv la înțelegerea spațiului românesc și a rolului transporturilor în coeziunea națională.
Noi locomotive modernizate la CFR Călători. Ce înseamnă, concret, modernizările aduse celor două locomotive?
Prin aceste intervenții, locomotiva devine un echipament performant, fiabil și sustenabil:
- Durată de viață extinsă cu 15-20 de ani;
- Consumul energetic redus prin sisteme moderne de tracțiune și frânare regenerativă;
- Interfețe digitale și sisteme de diagnosticare integrate;
- Fiabilitate crescută, costuri reduse în ceea ce privește întreținerea;
- Impact redus asupra mediului, în linie cu obiectivele europene de decarbonizare.
„Suntem o companie românească 100%, cu peste 25 de ani de experiență în producția și modernizarea de material rulant. Suntem prezenți pe șine în țară, dar și în afara granițelor. Am livrat locomotive în țări precum Suedia, Ungaria, Bulgaria, Serbia – iar fiecare proiect, indiferent de destinație, ne-a ajutat să evoluăm“, se arată în comunicatul Softronic.
Potrivit companiei, livrarea celor două locomotive modernizate reprezintă un mesaj puternic despre cum România poate îmbina trecutul cu viitorul. „Prin tehnologie, viziune și respect pentru valorile naționale, contribuim la redefinirea transportului feroviar, reușind să aducem industria feroviară mai aproape de standardele europene și de idealul unei mobilități sustenabile. Într-o lume în care totul se mișcă rapid, ne mândrim să știm că pe șinele României circulă nu doar locomotive moderne, ci și idei, valori și o direcție clară spre viitor“, susține Softronic.
Ce prevede contractul cu fonduri prin PNRR
Semnat în decembrie 2023 cu CFR Călători, contractul cu o valoare de 100,68 de milioane de euro este valabil 144 de luni (12 ani), perioadă ce include efectuarea serviciilor de modernizare pentru toate cele 19 locomotive.
Contractul are ca dată de referinţă 1 iulie 2026 pentru execuţia şi livrarea ultimei locomotive din contractul de modernizare, în vederea încadrării în intervalul stabilit pentru derularea PNRR, urmată de o perioadă de 9 ani (108 luni) pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă pentru ultima locomotivă care va fi livrată.