Noi măriri de salarii de la 1 iunie. Scutirea de impozit în IT se extinde pentru a acoperi noi domenii de activitate

Publicat: 30 mai 2023, 16:30, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
<strong>Noi măriri de salarii de la 1 iunie. Scutirea de impozit în IT se extinde pentru a acoperi noi domenii de activitate</strong>

Scutirea de impozit pe venit aplicabilă IT-iștilor va fi extinsă, începând din iunie 2023, astfel încât să acopere noi domenii de activitate. Printre acestea se numără inteligența artificială și tehnologiile digitale emergente.

În același timp, Banca Mondială și analiștii economici recomandă ca scutirea de impozit să fie eliminată. Asemenea măsuri au fost criticate recent de analiștii care au cerut eliminarea diverselor scutiri de taxe și impozite pentru unele categorii. Ele nu sunt văzute cu ochi buni nici de specialiștii Băncii Mondiale.

Astfel, Banca Mondială propune eliminarea facilităților pentru IT, construcții și agricultură, potrivit lui Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, preluat de Economedia.

Modificările survenite de la 1 iunie

Scutirea de impozit pe venit a IT-iștilor va fi extinsă din iunie 2023 și la salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, nu doar celor din instituțiile publice centrale, așa cum se stabilise de la 1 ianuarie 2023.

Modificările sunt prevăzute în Ordinul comun 20.463/3.964/967/1.415/2022, semnat de ministerele Cercetării, Educației, Muncii și Finanțelor. Actul normativ oficializat marți se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2023. Actul normative înlocuiește normele anterioare ale scutirii de impozitul pe venit pentru IT-iștii din sectorul public (ce se aplicau din ianuarie 2023).

Printre alte schimbări la scutirea de impozit pentru IT-iști, se numără și aplicarea acestei facilități salariaților delegați. Astfel, pe lângă contractul individual de muncă, raportul de serviciu, actul de detașare și statutul special prevăzut de lege, pe listă se introduce actul de delegare, care anterior nu era inclus în regulile scutirii de impozit pe venit.

A fost stabilită și o listă concretă de activități acceptate pentru compartimentele specializate în care se află posturile de IT-iști vizate de scutirea de impozit pe venit. Astfel, postul trebuie să facă parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală.

Regulile vechi prevedeau doar că postul trebuie să facă parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului (cum ar fi: direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare).

Cum se vede scutirea de impozit de către ministrul Finanțelor?

Această reformulare reprezintă, în mod cert, o extindere a domeniilor de activitate acoperite de facilitatea fiscală pentru IT-iști. „Cu siguranță nu vorbim despre o restrângere, ci mai degrabă despre o extindere și ne-am referi cu predilecție la domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor digitale emergente.”, ne-a spus Daniela Pepa, Director Taxe la NNDKP Consultanță Fiscală, preluată de avocatnet.ro.     
“Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilități fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți.”, a spus atunci Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

“Scutirea de impozit face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetățeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitală a administrației.”, a declarat la vremea respectivă Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Citește și: Orice angajat va avea dreptul să știe cum este plătit raportat la alți colegi