Noi modificări aduse Codului penal

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care se aduc modificări Codului penal, precum şi altor acte normative.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv, proiectul de lege pune în acord cu dispoziţiile Constituţiei prevederile legale declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale care vizează Codul penal, precum şi dispoziţii din legi speciale în materie penală şi execuţional penală.

„Pentru armonizarea celor 8 decizii ale Curţii Constituţionale de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate referitoare la Codul penal, sunt propuse modificări şi completări în special cu privire la condiţia unităţii subiectului pasiv în cazul infracţiunii continuate, modalitatea de calcul a pedepsei în cazul săvârşirii unei infracţiuni în timpul minorităţii şi a alteia după majorat, îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere şi prelevarea mostrelor biologice în cazul conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, se arată în comunicat.

Prin proiect sunt aduse modificări şi completări Legii privind protecţia martorilor. Astfel, sunt vizate atât sfera persoanelor care pot beneficia de reducerea limitelor prevăzute de lege în cazul în care, înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii, denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni, cât şi sfera infracţiunilor care fac obiectul denunţului.

„Actul normativ prevede, totodată, şi completarea Legii privind Codul penal în ceea ce priveşte modalitatea de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 4 din Codul penal (legea penală de dezincriminare) care să includă deciziile Curţii Constituţionale prin care se constată neconstituţionalitatea unei norme de incriminare, precum şi deciziile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dezlegarea unei chestiuni de drept sau în soluţionarea unui recurs în interesul legii prin care o faptă determinată nu mai întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni sau forma de vinovăţie cerută de aceasta”, mai menţionează Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...