Noi probleme la Hidroelectrica. Acuzații grave la adresa alegerii conducerii

Publicat: 06 mart. 2023, 18:00, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Noi probleme la Hidroelectrica. Acuzații grave la adresa alegerii conducerii
hidroelectrica

Compania Hidroelectrica a fost obligată de Curtea de Apel să emită o altă decizie privind o nouă procedură de recrutare şi selecţie a membrilor directoratului.

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul Hidroelectrica cu privire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în luna aprilie a anului 2022 referitoare la anularea procedurii de recrutare şi selecţie pentru ocuparea a cinci posturi de membri ai Directoratului, „obligând societatea să emită o nouă decizie privind o nouă procedură de recrutare şi selecţie”, informează compania.
 

Hidroelectrica, fără conducere, momentan


„Hidroelectrica a luat act în data de 6 martie 2023 de decizia Curţii de Apel Bucureşti de respingere a apelului societăţii cu privire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în luna aprilie a anului 2022 referitoare la anularea procedurii de recrutare şi selecţie pentru ocuparea a cinci posturi de membri ai Directoratului societăţii. Practic, instanţa de judecată „Obligă societatea pârâtă să emită o nouă decizie privind o nouă procedură de recrutare şi selecţie.” În aceste condiţii, trebuie spus că hotărârea instanţei – atacabilă cu recurs, se referă exclusiv la procedura de recrutare şi nu desfiinţează mandatele actuale ale directorilor Hidroelectrica. De asemenea, decizia Curţii de Apel nu produce efecte retroactiv”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în prezent este în desfăşurare un proces de selecţie pentru noul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, numirea noilor membri urmând să aibă loc în martie 2023. În urma desemnării acestora, una dintre responsabilităţile cheie ale noului Consiliu de Supraveghere va fi lansarea unei noi proceduri de selecţie pentru Directorat. De altfel, mandatul actualului directorat va expira în iunie 2023, prin urmare se preconizează că procesul de selecţie va fi iniţiat în viitorul apropiat.

Decizia instanței nu afectează strategia companiei


Totodată, comunicatul precizează că directoratul societăţii îşi respectă în continuare angajamentele şi sarcinile încredinţate la preluarea mandatului, urmărind „îndeplinirea cu succes” atât a obiectivelor economice şi de investiţii ale societăţii, cât şi ale celor legate de procesul de listare a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti. Decizia instanţei nu produce efecte asupra calendarului de listare, acesta urmând a fi respectat conform etapelor deja stabilite, societatea urmând să promoveze recurs în termenul legal, mai scrie în comunicat.

„Reamintim că Hidroelectrica este una dintre cele mai performante companii aflate în portofoliul statului român, rezultatele economice excepţionale ale ultimilor ani, diversificare portofoliului şi deschiderea unor noi linii de business confirmând faptul că societatea a fost şi este condusă cu onestitate şi profesionalism, în spiritul tuturor principiilor guvernanţei corporative”, subliniază comunicatul.

„Recrutarea s-a făcut cu fraudare legii”

Cabinetul de Avocatură Mihai Kehaiyan a anunţat luni, printr-un comunicat, că miercuri, 1 martie, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat soluţia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2022, conform căreia procedura de selecţie a actualului directorat Hidroelectrica „este lovită de nulitate absolută”, respingerea apelului societăţii „reconfirmând faptul că întregul proces de recrutare şi numire în funcţie a celor 5 membri ai Directoratului Hidroelectrica, companie controlată majoritar de statul român prin Ministerul Energiei, s-a realizat prin fraudarea legii”.

Apelul a fost făcut împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care se anula „procedura de recrutare şi selecţie pentru ocuparea celor cinci posturi de membri ai Directoratului S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA” şi se stipula „obligaţia de a emite o nouă procedură de recrutare”. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti din data de 1 martie 2023 este executorie, se preciza în comunicat.

„Hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti denotă clar că procesul de selecţie şi numire a celor cinci directori Hidroelectrica a fost unul neconform. În mod normal, companiile de stat sau cele cu capital majoritar de stat trebuie să respecte Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă şi să îşi aleagă directorii în baza unui concurs cu reguli clare. Or, în cazul Hidroelectrica, concursul a avut numeroase vicii de procedură şi a minimizat şansele candidaţilor care nu erau favorizaţi.

Cei cinci directori ai Hidroelectrica nu mai acum nicio calitate legală 

În fapt, cei cinci directori ai Hidroelectrica nu mai acum nicio calitate legală – nu mai pot semna acte, nu mai pot reprezenta societatea. Practic, ei nu mai operează ca membri ai directoratului Hidroelectrica începând cu 1 martie”, a spus Mihai Kehaiyan, avocatul care l-a reprezentat pe reclamant în acest proces.

Conform datelor din dosar, o parte dintre cei selectaţi nu îndeplineau criteriile eliminatorii stipulate în procedura concursului de selecţie a directoratului, cum ar fi: cunoaşterea limbii engleze, numărul minim de ani de experienţă necesari sau lipsa conflictelor de interese.

Actuala conducere a Hidroelectrica a fost învestită în funcţie în vara anului 2019 şi urma să fie înlocuită în vara anului 2023, conform regulamentului. Cei cinci directori care au format conducerea Hidroelectrica – din 2019 până la pronunţarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti- sunt: Bogdan Badea – preşedinte, Marian Bratu, Răzvan Ionuţ Paţaliu, Radu Cristian Pop (înlocuit, între timp, cu Andrei Gerea) şi Cristian Vlădoianu, se mai menţionează în comunicatul Casei de avocatură.