Noile reguli după care se vor desfășura cursurile școlare. În ce condiții se învață online

Publicat: 14 ian. 2022, 13:43, de Puterea.ro, în Educație , ? cititori
Noile reguli după care se vor desfășura cursurile școlare. În ce condiții se învață online

Regulile după care se desfășoară fizic sau online cursurile în școlile din România se schimbă, de vineri, au anunțat într-o conferință comună ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății.

Toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică de luni, însă clasele care au trei cazuri de coronavirus pe o perioadă de șapte zile consecutive trec în online.

Principalele schimbări vizează decuplarea atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ .

Parametrul – rata de vaccinare a personalului din învățământ introdus în data de 5 noiembrie 2021 consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie profesională vaccinată minus mult peste 70 la sută”, a declarat Cîmpeanu.

Noile reguli

Conform acestuia, în prezent, dată fiind specificitatea varianta Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre școlile județele României în prezent .

Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.

Se păstrează regulă a intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase iau activitatea fizică suspendată .

Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Regulile se aplică unitară la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București Ilfov care din cauza specificității vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București Ilfov.

Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ.

Cum s-au decis noile limite

Am încercat să ajutăm Ministerul Educației se poate să ia o decizie echilibrată în ceea ce privește funcționarea școlilor. Ne dorim, așa știu cel puțin din tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tablouri -dacă vă uitați ce se întâmplă și în România și în alte țări – față de trecut”, a transmis și ministrul Sănătății.

Conform acestuia, pragul de 75% a fost ales pentru că a fost o evaluare a medicilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibil itate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%.

Cât privește pragul de trei cazuri într-o clasă, a fost ales deoarece aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeola, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.

Cele șapte zile au fost alese din cauză că aceasta este perioada de incubație.