Norvegia a devenit primul furnizor de gaz în Europa. Dar este ”sceptică” în privința plafonării prețului acestuia

Norvegia, devenită, în Europa, primul furnizor de gaz natural în locul Rusiei, este ”sceptică” în privința unei plafonări a prețului gazului, susținută de majoritatea țărilor membre ale UE, a afirmat, luni, premierul norvegian Jonas Gahr Støre, transmite 7sur7 și BELGA.

”Suntem de acord să avem un dialog și mai strâns în viitor cu UE cu privire la diferitele propuneri aflate pe masă”, a spus premierul Støre într-un comunicat, difuzat după convorbirea telefonică avută cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Un preț maxim nu va schimba nimic”

Noi abordăm discuțiile în mod deschis, dar suntem sceptici în privința unui preț maxim la gaz, a adăugat acesta. Un preț maxim nu va schimba nimic în problema fundamentală și anume că este prea puțin gaz în Europa, a explicat premierul.

Reuniți vineri la Bruxelles, miniștrii europeni ai Energiei s-au arătat în favoarea unei serii de măsuri de urgență pentru a reduce explozia facturilor la gaz și energie electrică.

Norvegia, care a beneficiat în mare măsură de creșterea prețurilor după invazia Ucrainei de către  Rusia, s-a arătat până acum discretă în privința plafonării prețului, expediind mingea în brațele companiilor petroliere care au misiunea de a negocia contractele. Recent, Norvegia a devenit primul furnizor de gaz pentru Europa, loc deținut de Rusia, datorită unei creșteri cu 8% a livrărilor proprii și, mai ales, datorită scăderii livrărilor rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...