Noua lege privind transparența în administrația publică. Lista cu lucrurile interzise demintarilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/guvern.jpg)
O nouă lege privind etica și transparența în administrația publică centrală a fost promulgată luni de președintele interimar Ilie Bolojan.
Lege care îi vizează pe demnitari
Actul normativ completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 cu un nou capitol referitor la normele de etică și conduită pentru membrii Guvernului, alte persoane care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul administrației publice centrale și pentru personalul încadrat la cabinetele acestora.
Potrivit actului normativ, membrii Guvernului, șeful Cancelariei premierului, secretarii generali și adjuncți, secretarii și subsecretarii de stat, precum și consilierii de stat, sunt obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI).
Legea interzice demnitarilor să solicite sau să accepte cadouri de la persoane fizice, juridice ori organizații care se află în relații contractuale cu instituția pe care o reprezintă, au cereri în curs de soluționare sau sunt implicate în proceduri de achiziții publice ori în promovarea unor acte administrative.
Actul normativ definește cadoul drept „orice bun mobil sau imobil, beneficiu sau serviciu oferit în mod gratuit demnitarilor în considerarea mandatului sau funcției deținute, inclusiv banii, aurul sau alte metale prețioase, titlurile de valoare sau titlurile de legitimare care încorporează drepturi patrimoniale, instrumentele financiare, monedele digitale, cardurile ori voucherele valorice, programele de formare, călătoriile, invitațiile la evenimente și spectacole culturale, sportive, științifice, excursiile în țară sau în străinătate plătite integral sau parțial, precum și orice alt serviciu sau beneficiu patrimonial sau nepatrimonial“.
Prin excepție, pot fi acceptate daruri cu valoare de până la 100 euro, fără a depăși 300 euro anual de la aceeași persoană, reduceri publice, împrumuturi bancare în condiții generale și beneficii legate de participarea oficială la evenimente. Cadourile care nu respectă aceste condiții trebuie returnate în termen de 30 de zile.
Noua reglementare introduce și obligația publicării întâlnirilor oficiale cu terți în platforma RUTI – www.ruti.gov.ro. Informațiile trebuie actualizate cu scopul întâlnirii, participanții și concluziile, în termen de două zile înainte și cinci zile după desfășurare. Întâlnirile neplanificate vor fi publicate ulterior.
Institutul Național de Administrație va organiza cursuri de formare în domeniul eticii și conduitei pentru categoriile de persoane vizate. Scopul acestor măsuri este creșterea integrității și transparenței în procesul decizional guvernamental.