Nouă lovitură de stat în Mali. Preşedintele şi premierul reținuți de armată

Armata statului african Mali, nemulţumită de noul guvern anunţat de autorităţile de tranziţie, l-au arestat pe preşedinte şi pe prim-ministru, luni, într-o lovitură de stat ce afectează o ţară aflată deja într-o criză profundă de ani de zile, potrivit Agerpres.

O mare parte a comunităţii internaţionale “a condamnat cu fermitate tentativa de lovitură de stat” şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a preşedintelui Bah Ndaw şi a prim-ministrului Moctar Ouane, care au fost constrânşi de soldaţi să se se deplaseze, alături de câţiva colaboratori, în tabăra militară Kati, la câţiva kilometri de capitala Bamako.

La Kati a fost condus cu forţa şi preşedintele ales Ibrahim Boubacar Keita pe 18 august 2020, pentru a-şi anunţa demisia. Se pare că şi acum este vorba de aceiaşi colonei, ale căror intenţii nu sunt cunoscute.

„Confirm: oameni ai lui Goita au venit să mă ia”

Prim-ministrul indicase mai devreme că a fost ridicat de militari.”Confirm: oameni ai lui Goita au venit să mă ia şi să mă ducă la preşedintele care locuieşte nu departe de reşedinţa mea”, a declarat Moctar Ouane într-o scurtă convorbire telefonică cu AFP, referindu-se la influentul colonel malian Assimi Goita, actual vicepreşedinte al tranziţiei. Conversaţia s-a întrerupt.

Cei doi şefi ai executivului de tranziţie au fost apoi însoţiţi la Kati, unde un înalt oficial militar le-a confirmat prezenţa. În august 2020 Mali a cunoscut a patra lovitură de stat de la obţinerea independenţei.https://8707993fb0337c68d66615aface9752a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Misiunea ONU în Mali, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Uniunea Africană, Franţa, SUA, Regatul Unit, Germania şi Uniunea Europeană au afirmat într-o declaraţie comună “sprijinul lor ferm pentru autorităţile de tranziţie”. Au respins în prealabil orice fapt împlinit, inclusiv o posibilă demisie forţată a liderilor arestaţi.

Mediatorul ECOWAS, Goodluck Jonathan, urmează să sosească marţi la Bamako, susţin surse diplomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...