Noua subvariantă a Omicron – BA.2 – se poate răspândi mult mai repede decât tulpina originală

Noua subvariantă a Omicron – BA.2 – se poate răspândi mai repede decât originalul, conform unui studiu făcut de Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Agenția arată că BA.2 – o tulpină detectată pentru prima dată în decembrie – a avut o rată de creștere mai mare în toate zonele analizate din Anglia, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor a crescut mai repede decât BA.1, cunoscută în mod obișnuit ca varianta Omicron, conform The Independent.

În ciuda dovezilor de transmisibilitate crescută, noua subvariantă nu a devenit dominantă în Marea Britanie, a mai precizat sursa citată.

Nu a fost clasificată drept „variantă de îngrijorare” – așa cum au fost atât Omicron, cât și Delta –, dar autoritățile o monitorizează îndeaproape.

Omicron a rămas varianta cu cel mai mare număr zilnic de cazuri noi, potrivit datelor guvernamentale din UK.

Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef al UKHSA, a declarat: „Știm acum că BA.2 are o rată de creștere mare, ceea ce poate fi observat în toate regiunile din Anglia. Deși spitalizările și decesele rămân scăzute, cazurile sunt încă multe în unele zone și la unele grupe de vârstă, așa că este important să continuăm să acționăm cu prudență pe măsură ce restricțiile sunt ridicate”.

UKHSA a spus că nu există încă date despre severitatea bolii cauzate de BA.2, dar se fac în continuare teste în acest sens.

Datele inițiale sugerează că vaccinurile au fost la fel de eficiente împotriva BA.2 și Omicron.

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară, de la Universitatea din Nottingham, a declarat: „Dovezile de până acum sugerează că BA.2 poate fi mai transmisibil decât ruda sa apropiată, Omicron. Cu toate acestea, problemele cheie sunt dacă această variantă este asociată cu o formă mai gravă a bolii și dacă actualele vaccinuri oferă imunitate

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a cerut autorităților să urmărească îndeaproape BA.2 pe măsură ce se răspândește în întreaga lume.

„Investigațiile privind caracteristicile BA.2, inclusiv virulența, ar trebui să fie studiate independent și comparativ cu BA.1”, a transmis OMS.

Din datele existente până acum, această subvariantă ar exista în cel puțin 40 de țări, între care Marea Britanie, Danemarca, Singapore, India și Suedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...