Noul baron de Vrancea Cătălin Toma, pas cu pas pe urmele lui Marian Oprișan: Licitație de peste 17.000.000 de euro cu dedicație

Presa locală atât din Vrancea cât și din Buzău a semnalat în aceste zile organizarea unei licitații cu dedicație pentru o anumită firmă.

S-a modificat Caietul de sarcini după obiectivele RER SA

Este vorba despre licitația pentru concesionarea serviciilor de salubrizare în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Vrancea, în valoare de 85.712.755,46 lei plus TVA, lansată în urmă cu circa un an, nu a depășit nici măcar faza de depunere a ofertelor. Licitația organizată de Consiliul Județean Vrancea pe 27 iulie 2021, iar de atunci a tot fost prelungită. În prezent, termenele de depunere a ofertelor sunt amânate de la o săptămână la alta.

Interesant este faptul că în Caietul de sarcini pentru licitația de concesiune a serviciilor de salubritate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Vrancea, în valoare de circa 17,1 mil euro, au fost făcute modificări în conformitate cu cerințele unei anumite firme, RER Sud SA, firmă cu sediul în Buzău care s-a înscris la licitație. O licitație cu dedicație ce se constiutie în manual școală pentru procurorii de la Direcția Națională Anticorupție. S-a mers până acolo încât Consiliul Județean, organizatorul licitației, a refuzat să-și apere interesele și să prezinte un punct de vedere la o contestație depusă de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționate a Contestațiilor( CNSC).

Mai mult de atât, anumite paragrafe foarte importante au fost eliminate ca licitația să cadă exact pe obiectivele firmei RER SA. Printre altele a fost eliminată, spre exemplu și o prevedere care stabilea ca tarifele de colectare a deșeurilor, impuse populației să nu crească în mod exagerat, peste limita de suportabilitate. Nu se pune în discuție faptul că refuzul Consiliului Județean Vrancea de a-și susține cauza la CNSC a fost o demonstrație de incompetență, ci a fost chiar o acțiune pe față menită să favorizeze anumite interese. Adică exact cele ale RER Sud SA.

Modificări cu dedicație

Licitația oneroasă de-a dreptul, duhneșete de la o poștă a blat și corupție pe bani publici, dat fiind că mai multe prevederi din caietul de sarcini au fost modificate, de către Consiliul Județean Vrancea, conform cerințelor firmei RER Sud din Buzău. Este vorba despre o companie despre care presa a relatat pe larg că a avut legătură cu un fost parlamentar Cezar Preda, dar și cu alți doi de azi, Ion Ștefan și Raluca Dan, toți de la PNL.

Noncombatul de la CNSC

Modificările din Caietul de sarcini s-au petrecut după ce, firma RER Sud a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), în care a cerut eliminarea mai multor prevederi din caietul de sarcini și din contractul de concesiune. Și ca prin minune a și câștigat!

Succesul facil s-a putut întâmpla deoarece Consiliul Județean Vrancea condus de liberalul Cătălin Toma, a refuzat să prezinte un punct de vedere în care să-și susțină interesele. „Cu adresa nr. 16639/24.08.2021, înregistrată la CNSC cu nr. 44393/24.08.2021, entitatea contractantă (Consiliul Județean Vrancea – n. red.) a comunicat faptul că nu comunică punct de vedere cu privire la contestația depusă de RER SUD SA”.

În consecință Caietul de sarcini a fost modificat după cerințele RER SUD. Astfel, punctele de vedere ale RER SUD au fost acceptate, iar din caietul de sarcini și din contractul de concesiune au fost eliminate mai multe paragrafe. În vreme ce altele au fost modificate în conformitate cu cerințele firmei.

„În lipsa unui punct de vedere al autorității contractante, Consiliul (CNSC – n. red.) va admite critica formulată și va dispune eliminarea art. 18 din modelul de contract – Garanția de bună execuție”, se arată în decizia CNSC.

Proces de… ochii lumii

Ulterior, Consiliul Județean Vrancea s-a adresat instanței de judecată, mai mult de gura lumii, la Curtea de Apel Galați, cerând anularea deciziei emisă de CNSC la contestația RER SUD. Asta după ce instituția condusă de Cătălin Toma nu și-a reprezentat interesele în fața CNSC și a refuzat să susțină un punct de vedere.

Binențeles că a pierdut cu brio la CA Galați, acțiunea intentată de Consiliul Județean Vrancea fiind respinsă. Iar ca rezultat modificările cerute de RER Sud au fost introduse în contractul de concesiune și în caietul de sarcini.

Ipocrizia lui Toma

În luna februarie 2022, invocând transparența, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean și dând dovadă de o ipocrizie maximă, anunța într-o conferință de presă că există o „mică problemă foarte delicată” la licitația pentru concesiunea operațiunilor în cadrul SMID.

„Avem și o mică problemă în sensul în care a fost contestat și din păcate există o hotărâre judecătorească a Curții de Apel prin care a fost scos gradul de suportabilitate și garanția de bună execuție, atenție, doi indicatori foarte importanți din caietul de sarcini. Ceea ce, este foarte delicată problema. Dar cu toate acestea, suntem în corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene, cu celelalte județe unde acest serviciu funcționează și să vedem ce au făcut ele. Aici atenționez că am o echipă de juriști bine intenționați la Consiliul Județean care vor găsi termenii necesari pentru a nu fi descoperiți pe aceste două aspecte”, preciza Cătălin Toma.

Dar, Cătălin Toma a uitat total să spună că el în calitate de șef al instituției a refuzat să apere interesele cetățenilor pe care îi reprezintă. Ori din această cauză Curtea de Apel Galați a respins acțiunea.

Toma nu crede în lege, dar crede în… blat

În virtutea Legii accesul liber şi neingradit la informaţiile de interes public, legea 544/2001 presa locală i-a cerut, urmașului lui Marian Oprișan, Cătălin Toma, botezat de vrânceni ”Blatistu”, un punct de vedere pe acest subiect. Cu toate că nu e nici o noutate pentru politica vrânceană liberalul Toma a procedat exact ca pesedistul baron Marian Oprișan și a dat cu flit la toată lumea.

„Consiliul Județean are purtător de cuvânt, pe cale de consecință vă rog să vă adresați la adresele de contact disponibile. Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru interesul acordat”, a transmis Cătălin Toma. Nimic despre faptul că CJ Vrancea nu a vrut să-și reprezinte interesele în fața CNSC.

Și de ce s-a modificat Caietul de sarcini exact pe obiectivele RER sud SA. Copiindu-l la virgulă pe fostul baron Marian Oprișan, nou baron de Vrancea Cătălin Toma a observat că dacă i-a mers 24 de ani înaintașului său, de ce nu i-ar merge și lui. Mai ales că după opinia sa contractul nu e mai mare de 20 milioane de euro. Așa că la 17,1 milioane de euro merge.

Bomboana de pe colivă

Și ca o bomboană pe colivă, recent consilierii locali PSD+PNL din CL Focșani au votat mărirea de câteva ori a prețurilor pentru serviciile de salubritate pentru focșăneni. Asta la pachet cu numirea în CA al Companiei de Utilități Publice Focșani a liberalului Nicu Tănase, rămas șomer după eliminarea sa de la conducerea RAR România și a lui Petruț Lupu de la USR.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

600 de elevi din Sectorul 5 vor beneficia de sprijin financiar...

Primăria Sectorului 5, împreună cu Fundația Tinmar, lansează programul de burse „Educație pentru viitor- Bursele Fundatiei Tinmar”, program care are ca scop stimularea performanței...

Gică Popescu îi cere premierului bani pentru sport

Gică Popescu, renumitul fotbalist și actual președinte al Farului, își direcționează eforturile către o schimbare legislativă majoră. Acesta vizează adaptarea legii astfel încât toate cluburile...