Noul parteneriat strategic prin care UE reduce dependența de gazul rusesc

Publicat: 14 iul. 2022, 11:30, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Noul parteneriat strategic prin care UE reduce dependența de gazul rusesc

UE se pregătește să semneze un acord de import de gaze, fără obligații, pentru a reduce dependența de livrările din Rusia, în prezent întrerupte din motive de „revizie a rețelei de transport”.

Parteneriatul strategic UE – Azerbaidjan are în vedere „transportarea gazelor naturale din zona Caspică către Uniunea Europeană și, eventual, către țările din Balcanii de Vest”, se arată în proiectul de acord, transmite EUobserver.

În principiu ar fi vorba de „comerțul bilateral cu gaze naturale în volum de cel puțin 20 de miliarde de metri cubi [bcm] de gaz anual până în 2027”.

Totul presupune „investiții semnificative în extinderea rețelei de conducte din Coridorul de Gaze Sud”, se mai spune în proiectul de acord, fără a se oferi însă și o cifră pentru investiție.

Coridorul sudic al gazelor este un set de conducte din Marea Caspică, prin Turcia, până în sud-estul Europei.

Proiectul de memorandum de înțelegere nu menționează invadarea Ucrainei de către Rusia sau întreruperea ulterioară a gazelor, ca represalii împotriva sancțiunilor UE.

Amintește însă de tensiune regională, inclusiv de conflictul înghețat al Azerbaidjanului cu Armenia, exprimând „respect și sprijin față de integritatea teritorială, inviolabilitatea frontierelor internaționale, independența, suveranitatea reciprocă, inclusiv a tuturor statelor membre ale UE”.

De asemenea, vorbește în mod repetat despre nevoia UE de aprovizionare cu gaz „stabilă”, „sigură” și „previzibilă”.

Agenda acordului

Oficialii UE au refuzat să spună când ar putea fi semnat nota, dar comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, va călători la Baku la sfârşitul acestei luni, iar oficialii ambelor părţi vor purta discuţii la Bruxelles pe 19 iulie.

„Am lucrat îndeaproape împreună pentru a crește livrările”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Nota prevede, de asemenea, „dezvoltarea interconexiunilor electrice între UE și Azerbaidjan, inclusiv prin Marea Neagră și prin Republica Autonomă Nakhcivan a Republicii Azerbaidjan”.

Proiectul de text, din 11 iulie, care ar putea fi încă supus modificărilor, vorbește despre obiectivele UE în materie de schimbări climatice și de mediu.

Se vorbește despre necesitatea de a „face infrastructura existentă pregătită pentru viitor și pregătită pentru hidrogen” și pentru reducerea emisiilor de metan și a poluării.

„De asemenea, părțile susțin crearea unor scheme de colectare a gazelor naturale care altfel ar fi evacuate, arse, eliberate în atmosferă sau scurse”, se arată în proiect.

Dar, cu toate ambițiile UE în materie de climă, „gazele naturale vor continua să fie folosite în Uniunea Europeană”, se menționează în proiect.

Acordul cu Azerbaidjan nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar stabilește agenda pentru investițiile UE și relațiile bilaterale în viitor.

Acesta va fi urmat de „întâlniri regulate la nivel tehnic și ministerial”, se mai spune în notă.