Întrebare: De ce se infectează și persoanele vaccinate cu doza a treia? Răspunde dr. Cătălin Apostolescu

În ultima perioadă, aflăm despre unele persoane abia vaccinate cu doza a treia că s-au infectat cu Omicron și evident ne întrebăm de ce.

Doctorul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, a oferit răspunsul la această întrebare în cadrul unei dezbateri organizate de Colegiul Medicilor și TVR1.

”Niciun produs medical și nici vaccinurile nu au o eficacitate de 100%, pe o masă foarte mare de oameni. Permanent vor exista persoane care nu vor îndeplini toate condițiile pe care le presupune protecția cea mai bună. Fie că suferă de boli cronice, fie că au un grad de imunosupresie, fie că nu reușesc să-și învețe limfocitele să producă un răspuns corespunzător, întotdeauna vor exista persoane care, deși vaccinate, nu vor fi protejate.

În al doilea rând, varianta Omicron are o serie de mutații care o fac să nu fie complet acoperită de vaccin. Prin urmare, nu ne miră faptul că dintre cei vaccinați, se pot infecta. Dar trebuie subliniate două lucruri: unu, replicarea virală este mai puțin intensă și are o durată mai scurtă la cei vaccinați ; doi, o formă mai ușoară de boală, în cazul celor vaccinați. Prin urmare chiar dacă suntem vaccinați și ne infectăm cu Omicron, noi oricum beneficiem de efectele vaccinului”, a explicat dr. Apostolescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...