Nu a încetat niciodată să fie acel student provincial…Cel mai important lucru pe care l-a reuşit „Gorbi”

Publicat: 05 sept. 2022, 19:00, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Nu a încetat niciodată să fie acel student provincial...Cel mai important lucru pe care l-a reuşit „Gorbi”

Ultimul lider sovietic s-a stins din viață, dar povestea sa merge mai departe. În ultimii ani, Gorbaciov a ieşit din casă în foarte puţine rânduri. Semnale de alarmă cu privire la starea sa de sănătate au fost trase când, la 9 mai 2019, a asistat în Piaţa Roşie la defilarea militară cu prilejul Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste. 

Imaginea lui Gorbaciov într-un scaun cu rotile lângă mausoleul lui Lenin confirma în acel moment faptul că sănătatea sa era foarte fragilă. De atunci şi-a mai părăsit o dată locuinţa, în octombrie 2020, pentru a asista la premiera operei de teatru care-i poartă numele şi care prezintă relaţia strânsă între fostul lider sovietic şi soţia sa Raisa, care a murit de leucemie în 1999.

Gorbaciov a fost un avangardist. Sper să ajungem cândva la nivelul lui de idealism, romanticism şi credinţă în relaţiile umane. În prezent, liderii sunt foarte diferiţi. Este un lucru trist”, a comentat pentru EFE Evgheni Mironov, actorul care îl interpretează pe liderul sovietic.

Cea mai importantă moştenire a lui ”Gorbi”, aşa cum este el alintat de către Occident, este faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi, prin urmare, Războiului Rece, scrie EFE.

Nu contează cum se numesc. Reforme, „perestroika”…

Gorbaciov declara, într-un interviu acordat agenţiei TASS în 2021, că ”este evident că e nevoie de schimbări. Nu contează cum se numesc. Reforme, ‘perestroika’, proces prin care ţara să progreseze către o viaţă normală, demnă, pentru toată lumea”.

În opinia sa, marea cauză a vieţii sale a fost ‘perestroika’, procesul de schimbări pe care l-a impus la sosirea sa la conducerea Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, în 1985.

”Cel mai important lucru pe care l-am reuşit în interiorul ţării este că oamenii au căpătat libertate, că am pus capăt regimului totalitar (…). Şi în plan internaţional cel mai important eveniment a fost încheierea Războiului Rece şi reducerea drastică a armamentului nuclear”.

Ales într-un moment saturat de gerontocrație

”Gorbaciov nu este un trădător. A fost un politician onest. În cazul ăsta, KGB este la fel de vinovat pentru prăbuşirea URSS”, a declarat pentru EFE Ruslan Hasbulatov, fost preşedinte al parlamentului rus. Hasbulatov amintea că Gorbaciov a fost ales într-un moment în care ”toţi erau sătui de lideri de genul lui (Leonid) Brejnev”, altfel spus, de gerontocraţie.

”Părea un om politic talentat şi vorbea bine, însă imediat ce s-a lovit de primele probleme economice a arătat că-i lipseşte viziunea strategică. Nu a încetat niciodată să fie acel student provincial care a sosit la Moscova, provenit dintr-o familie de ţărani din sudul URSS”, explică el.

În opinia sa, cele mai grave erori ale lui Gorbaciov au fost că nu s-a concentrat pe reforma economică şi că a insistat să reformeze Uniunea Sovietică, în loc să se aplece spre o rescriere a Constituţiei, anacronică pentru sfârşitul secolului al XX-lea.

”Trebuia să renunţe la reforma politică şi să se axeze pe îmbunătăţirea vieţii cetăţeanului sovietic. L-am avertizat că reformarea Uniunii ne va duce la o mare tragedie. Aceasta a fost marea sa greşeală”, aprecia fostul preşedinte al legislativului rus.

Oricum ar fi, este clar că decesul lui Gorbaciov, nu va opri derularea memoriilor, declarațiilor ori intervențiilor sale de-a lungul vieții.

https://en.24smi.org/

www.gorby.ru

Mai multe imagini aici: https://www.rferl.org/a/mikhail-gorbachev-life-in-photographs-soviet-union/27988049.html