Nu e în vigoare vreo sancțiune: „Ciudățeniile” Certificatului Verde. Părerea avocatului

Vreți să luați masa în oraș sau să meargeți la un film într-o localitate unde incidența covid a trecut de 3 la mie? Trebuie să prezentați Certificatul Verde. Pe de altă parte, chelnerii sau cei care vând bilete nu au cum să verifice dacă Certificatul Verde este pe numele celui care l-a prezentat. 

În teorie, doar polițiștii sau jandarmii ar avea voie să ceară buletinul clienților și să-l compare cu certificatul de vaccinare. În practică…Radio Europa FM face o parallă extrem de interesantă, cu o situație perpetuată de două decenii. Respectiv cea de tipul „Interzis minorilor”! Toată lumea știe anunțul „Nu servim alcool și tutun minorilor”, dar câți îl aplică se știe…

Există o lege de aproape 20 de ani! Mai bine zis, avem o lege din 2002 care spune că minorii nu au voie să cumpere alcool sau tutun. Nu ai voie nici în săli de joc de noroc. Cum se convinge paznicul sau vânzătorul că respectivul nu a împlinit 18 ani? „Cuvântul magic este „lege”. Respectiv, o lege votată de Parlament. Și nu o Hotărâre de Guvern, ca în cazul de față, cel cu Certificatul Verde. Da. Când ai o lege, un act cu forță juridică mare, există posibilitatea chiar și pentru un operator privat să verifice. Pentru că el nu verifică identitatea persoanei pentru el. Nici măcar de identitate nu e vorba, ci de vârstă în cazul cu alcool și tutunul. El își execută o obligație legală”., a spus Elenina Nicuț, avocat, pentru Radio Europa FM.

Legea cu privire la nterdicția de a vinde alcool sau tutun e în coadă de pește, pentru că varianta românească nu menționează că vânzătorul are dreptul să ceară un act de identitate. Asta, deși modelul există, pentru că legi similare se aplică în toată lumea, de zeci de ani. Revenim la Certificatul Verde…

Care reguli?

Ce riscă cineva care la intrarea într-un restaurant prezintă un certificat verde, să zicem, împrumutat de la un prieten? „Este strict o contravenție și anume că s-a încălcat de a participa la acțiuni, activități de genul consum în spații publice închise fără certificat verde. Amenda era de 500 de lei era astă iarnă la consum în spații închise și alte cele”, a mai spus Elenina Nicuț la Europa FM. Fără închisoare? Fără.

Deși prezentarea certificatului verde a devenit obligatorie, nu au fost prevăzute și sancțiuni pentru cei care nu se conformează. Mai mult, nu e în vigoare vreo sancțiune nici măcar pentru operatorii care, în mod repetat și intenționat, ignoră noile reguli și lasă pe oricine să intre. „Deocamdată, cumva, totul depinde de responsabilitatea fiecărui operator care trebuie să verifice, în restaurante sau cinematografe, doar dacă certificatul verde există. Și atât”, spune Dragoș Petrescu, proprietar al unui lanț de restaurante, tot pentru Europa FM.

E doar o hotărâre…

Iată ce spune Poliția Capitalei: “În situația în care operatorul economic are suspiciuni cu privire la autenticitate sau la identitatea persoanei, poate solicita sprijin din partea Poliției, Jandarmeriei sau Poliției Locale”.

O concluzie ar fi faptul că angajați din mediul privat ar putea verifica buletine în paralel cu certificatele verzi covid doar dacă acest drept ar fi stabilit prin lege. Momentan, în România, folosirea și verificarea certificatelor verzi este reglementată doar printr-o Hotărâre de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...