„Nu este nimic asemănător cu a te uita pe fereastră și a vedea o navă spațială”

NASA și compania comercială de rachete SpaceX lansează o nouă echipă de patru astronauți cu destinaţia Stația Spațială Internațională, acesta urmând a fi primul echipaj propulsat pe orbită de un motor rachetă de la un zbor spațial anterior reciclat.

Capsula spaţială de tip Crew Dragon, „Endeavour”, urmează să fie lansată de o rachetă SpaceX de tip Falcon 9 la 09:49 GMT de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida. Călătoria de aproape 24 de ore până la stația spațială, care orbitează la aproximativ 400 de mile deasupra Pământului, fusese programată pentru ziua de joi, dar a fost întârziată o zi de prognozele meteo nefavorabile de-a lungul traseului de zbor al rachetei.

Pentru fereastra de lansare reprogramată vineri, meteorologii au prezis o șansă de 90% de vreme favorabilă la locul de lansare, cu condiții îmbunătățite de-a lungul traseului de zbor. Aceasta este a doua misiune NASA de lansare a unei echipe „operaţionale” a stației spațiale la bordul unei capsule Dragon Crew de când SUA a reluat trimiterea astronauților în spațiu de pe teritoriul american, în urma unui hiatus de nouă ani, după sfârșitul programului de navete spaţiale din 2011.

Prima a fost o misiune de testare

Este, de asemenea, al treilea zbor cu echipaj lansat pe orbită în cadrul noului parteneriat public-privat al NASA cu SpaceX, compania de rachete fondată și deținută de miliardarul antreprenor de înaltă tehnologie Elon Musk. Prima a fost o misiune de testare care a transportat doar doi astronauți pe orbit în luna mai a anului trecut. Echipa Crew 2 de patru oameni care va fi lansată vineri este formată din doi astronauți ai NASA – comandantul misiunii Shane Kimbrough, în vârstă de 53 de ani și pilotul Megan McArthur, în vârstă de 49 de ani – astronautul japonez Akihiko Hoshide, în vârstă de 52 de ani și specialistul Thomas Pesquet, în vârstă de 43 de ani, un inginer francez al Agenției Spațiale Europene.

Nu este nimic asemănător cu a te uita pe fereastră și a vedea o navă spațială care se pregătește, pentru a-ţi da seama că vei călători pe ea în câteva zile”, a spus Megan McArthur imediat după sosirea la Kennedy Space Center, potrivit RADOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...