„Nu-i putem uita pe copiii uciși în 1999”: Serbia nu va adera la NATO

Serbia nu se va alătura NATO, deoarece nu poate uita copiii ucişi în timpul agresiunii Alianţei împotriva ei, în 1999, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, la un miting electoral la Kikinda, în Voivodina, la granița cu România.

Cred că Serbia nu trebuie să adere la NATO. Serbia este o țară liberă și o țară neutră din punct de vedere militar. Serbia își va apăra singură pământul și spațiul aerian”, a declarat Vucic.

Dar permiteți-mi să vă spun ceva: datoria noastră este să iertăm și datoria noastră este să nu uităm de Bojana Tosic, în vârstă de 11 luni, ucisă la Merdare, lângă Kursumlija, să nu uităm de micuța Milica Rakic, ucisă la Batajnica și să nu uităm de micuța Sanja Milenkovic, ucisă la Varvarin. Nu avem dreptul să uităm”, a continuat el, scrie Tass.

„Vom deveni mult mai puternici decât eram în acele zile, când iresponsabilii, aroganții și prezumptivii ne bombardau și duceau un război de agresiune împotriva noastră și a țării noastre”, a spus Vucic.

Pagubele materiale au însumat 100 de miliarde de dolari

Agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei din 1999 a durat 78 de zile. Conducerea Alianței a susținut că principalul motiv pentru operațiunea cu numele de cod Forța Aliată a fost prevenirea genocidului albanezilor din Kosovo. Bombardamentele au ucis, conform diferitelor estimări, 3.500-4.000 de persoane și au lăsat rănit aproximativ 10.000 (două treimi dintre ei civili).

Pagubele materiale au însumat 100 de miliarde de dolari. În cele trei luni de bombardamente, forțele NATO au aruncat asupra Serbiei 15 tone de uraniu sărăcit în bombe și obuze.

După aceea, ratele de cancer ale țării au urcat pe primul loc în Europa. În primii zece ani după bombardamente, aproximativ 30.000 de persoane au dezvoltat cancer și se estimează că 10.000-18.000 dintre ele au murit din această cauză.

1 COMENTARIU

  1. “Pagubele materiale au însumat 100 de miliarde de dolari. În cele trei luni de bombardamente, forțele NATO au aruncat asupra Serbiei 15 tone de uraniu sărăcit în bombe și obuze”.

    “După aceea, ratele de cancer ale țării au urcat pe primul loc în Europa. În primii zece ani după bombardamente, aproximativ 30.000 de persoane au dezvoltat cancer și se estimează că 10.000-18.000 dintre ele au murit din această cauză”.
    Aleksandar Vucic are perfecta dreptate . “Serbia nu iarta si nu uita “.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...