„Nu m-am aşteptat niciodată să găsesc o astfel de albină”. Specia mascată care a reapărut pe Terra

O specie extrem de rară de albine din Australia, care nu a mai fost văzută de aproape un secol şi despre care se credea că a dispărut de pe Terra, a fost redescoperită.

Potrivit  livescience.com., aceste foarte rare albine „mascate”, cunoscute sub denumirea ştiinţifică Pharohylaeus lactiferus, sunt originare din Australia şi alcătuiesc singura specie din genul Pharohylaeus.

Sunt asemănătoare ca mărime cu albinele melifere europene (Apis mellifera). Doar şase exemplare de albine Pharohylaeus lactiferus au fost identificate în Australia, iar ultimul dintre ele a fost raportat în anul 1923.

Descoperire pur întâmplătoare

O astfel de albină a fost însă descoperită de James Dorey, student doctorand la Universitatea Flinders din Adelaide, în timp ce desfăşura cercetări în aer liber în statul australian Queensland.

După acea descoperire pur întâmplătoare, James Dorey a efectuat un studiu mai amplu în statele Queensland şi New South Wales pentru a găsi şi alte exemplare de albine Pharohylaeus lactiferus.

Nu m-am aşteptat niciodată să găsesc o astfel de albină. Însă acum am prins deja mult mai multe exemplare decât cele cunoscute în trecut”, a precizat cercetătorul australian.

Accidentul fericit

Studiul despre albine al lui Dorey sugerează că defrişările şi incendiile de pădure ar putea să ducă această specie la extincţie şi, de această dată, fenomenul ar putea fi definitiv.

Redescoperirea speciei Pharohylaeus lactiferus a fost un accident fericit pentru James Dorey, după cum a scris presa australiană.

Ştiind că P. lactiferus nu au mai fost văzute de atât de mult timp, mi-am ţinut ochii deschişi pentru ele, pe măsură ce exploram regiunea de coastă. După ce am găsit primul specimen, aveam deja un loc din care să pornesc şi am avut astfel şansa de a căuta şi alte exemplare”, a relatat cercetătorul australian.

După descoperirea iniţială, James Dorey a petrecut cinci luni monitorizând 25 de situri din Queensland şi New South Wales pentru a găsi exemplare de albine mascate. El şi-a concentrat eforturile asupra anumitor specii de plante cu inflorescenţe, similare celor care erau prezente în regiunea în care a văzut primul exemplar.

Trei populații izolate

Studiul a dezvăluit existenţa a trei populaţii izolate geografic de “albine mascate” pe coasta estică a Australiei. Fiecare populaţie trăieşte în mici zone de pădure tropicală şi subtropicală având un tip specific de vegetaţie.

James Dorey consideră că aceste albine sunt deosebit de dependente de “arborii cu roată de foc” (Stenocarpus sinuatus) şi de “arborii-flacără Illawarra” (Brachychiton acerifolius).

Studiul a identificat mai mulţi indivizi de P. lactiferus decât au fost raportaţi vreodată. Dar, din cauza slabelor înregistrări istorice, oamenii de ştiinţă nu pot să ştie dacă populaţiile de “albine mascate” au crescut sau au scăzut de-a lungul timpului, a explicat James Dorey.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Update Ora 1,45: Peste 100 de drone iraniene au fost deja interceptate. Potrivit rapoartelor, nu este implicată doar armata SUA, ci și avioanele de...

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....