Nu mai vin americanii să investească la noi, ci e invers. Românii încep producția de inputuri în SUA

Publicat: 13 apr. 2024, 08:25, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Nu mai vin americanii să investească la noi, ci e invers. Românii încep producția de inputuri în SUA

Dacă până acum ne-am obișnuit ca americanii să vină să investească la noi, mai nou, se întâmplă și invers. Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, a semnat primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA: Dakota de Sud, Dakota de Nord și Minessotta.

Mai mult, firma a anunțat că urmează să înceapă inclusiv producția de inputuri în SUA.

„Ne-am angajat să continuăm consolidarea prezenței noastre în piața din SUA și am semnat un prim contract cu un distribuitor local important. Pentru a ne concentra resursele și eforturile în mod eficient, am decis să ne axăm pe colaborarea cu un distribuitor specializat în aria noastră de produse, din regiunea Midwest. În cadrul acestui contract vom acoperi trei state importante din punct de vedere agricol, angajându-ne să asigurăm loturi demonstrative pentru promovarea produselor noastre precum și expertiza tehnică”, a declarat Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație Norofert.

Norofert a pătruns pe piața din SUA, în anul 2020. S-a început cu omologarea unor produse, testări în câmp certificate, precum și crearea unui portofoliu de produse cu potențial de creștere în piața americană.

Investiție în Dakota de Sud

Lucru mai puțin obișnuit pentru un business românesc, Norofert are în curs de derulare o investiție de 250 000 euro într-o linie de producție de inputuri, care va fi realizată în una dintre cele mai importante zone agricole din SUA.

Producția se va concentra pe gama de produse de sănătate a solului și nutriție foliară, asemănătoare celei din România. La baza producției se vor afla bacterii produse în laboratorul din Filipeștii de Pădure.

Investiția se va face prin intermediul companiei Norofert AG, cu sediul în Watertown, Dakota de Sud, în parteneriat cu Gary Lamb, un antreprenor cu o experiență de peste trei decenii în agribusiness-ul din Midwest.

Linia de producție va fi amplasată într-un spațiu închiriat, iar automatizările ce vor fi implementate vor permite companiei să mențină un număr redus de angajați – 2 salariați pentru primul an.

La acest moment, există precomenzi pentru fertilizanții bacterieni ce urmează a fi produși în noua fabrică. Demararea construcției liniei de producție este programată pentru prima săptămână din luna aprilie.

Producție agricolă și inputuri

Norofert este o companie în agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu.

Compania a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție pe segmentul inputurilor, realizând și producție agricolă (ferma de circa 1.000 ha la Zimnicea) și trading de cereale.

Norofert are în portofoliu 65 produse în portofoliu și se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică. Firma este prezentă și pe o nișă nouă de piață, cea a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare. Mai trebuie menționat și faptul că, începând din 2022, Norofert este cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din țară.

Firma este prezentă de patru ani pe piața de capital, perioadă în care a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative.