„Nu muncești, nu primești” este noua condiție pusă de Guvern pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

Publicat: 18 apr. 2023, 14:54, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
„Nu muncești, nu primești” este noua condiție pusă de Guvern pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

Noile măsuri de sprijin financiar oferite pentru cazarea și masa refugiaților din Ucraina vor fi însoțite de o serie de condiții, conform unei Hotărâri pregătite de Guvernul României. Acesta stabilește și noile plafoane, diferite de cele din programul 50/20.

Noua Hotărâre a Guvernului stabilește cuantumul, condițiile și a mecanismul de acordare a sumelor forfetare refugiaților proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Până în prezent, ei beneficiază de programul 50/20, ce presupune 50 de lei zilnic de persoană pentru cazare și 20 pentru cheltuielile alimentare.

Noua sumă forfetară se compune dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/ lună pentru o familie, precum și din 600 lei/ lună pentru fiecare persoană pentru cheltuieli de hrană.

Condițiile de acordare a sumelor forfetare

Pentru a putea beneficia, în prima lună, de suma forfetară, solicitanții depun o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere.

Suma forfetară se acordă integral indiferent de numărul de zile rămase de la data depunerii cererii până la finele lunii calendaristice respective.

Pentru a beneficia pentru următoarele 3 luni de suma forfetară, solicitanții depun în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de documentul/documentele de identitate, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României;

b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/ clase/ formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Cine este scutit

Condiția nu se aplică în cazul următoarelor categorii de persoane, numai dacă prezintă documente care să facă dovada situației de fapt:

a) persoanele care urmează o formă de învățământ superior acreditată la zi în România;

b) persoanele cu dizabilități care prezintă certificate de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;

c) persoanele cu vârsta peste 65 de ani;

d) persoana care are în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.