„Nu pot accepta anularea unui vot cu atâtea semnificații”: Eugen Tomac cere explicații de la organizatorul Eurovision

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat că va solicita explicații Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) în legătură cu acuzațiile apărute după finala concursului Eurovision de sâmbătă seară.

În replică, TVR a acuzat organizatorul Eurovision că a schimbat fără explicații votul juriului din România. Juriul a dat punctaj maxim Republicii Moldova, dar punctele au ajuns în cele din urmă la Ucraina.

Și TVR cere acum explicații de la EBU: „Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator. În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”.T

Tomac, reacție în scandalul izbucnit la Eurovision

Tomac e cu atât mai revoltat de faptul că punctele nu au ajuns la moldoveni, așa cum a decis juriul român, cu cât piesa celor de la Zdob și Zdub reflecta relația unică dintre România și Republica Moldova.

Uniunii Europene de Radio şi Televiziune are de oferit explicații extrem de serioase și voi solicita oficial acestei instituții lămuriri pentru că, în asemenea situații, transparența și respectarea regulilor sunt sacre.

Am fost uimit să constat aseară că juriul nostru nu acordase niciun punct pentru o piesă din R. Moldova cu un mesaj direct și clar, prin care este scoasă în evidență relația unică dintre statele noastre, fiind români de o parte și alta a Prutului.

În contextul actual, al provocărilor din regiune, punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme “tehnice”. Așteptăm cu interes explicații cât mai detaliate și credibile. Nu contest victoria câștigătorului final, bravo lor, dar nu pot accepta sub nicio formă ca o entitate europeană să anuleze un vot care are mai multe semnificații, nu doar una ce ține de divertisment, cu atât mai mult cu cât această ediție este urmărită de peste 500 milioane de cetățenii din întreaga lume”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...