Nu vom avea facturi mai mici la energie din motive lingvistice

Publicat: 25 oct. 2022, 17:57, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Nu vom avea facturi mai mici la energie din motive lingvistice
Viitorul sistemelor de energie electrica Huawei

Un set de măsuri ce ar fi diminuat valoarea facturilor cu aproape o treime nu a întrunit condițiile de legalitate din partea Consiliului Legislativ, care a dat aviz negativ. Principalul reproș nu se referă la indicatorii economici ci la modul cum a fost redactată expunerea de motive și de faptul că se vorbește de „măsuri populiste” sau „băieții deștepți din energie”.

Proiectul de lege, inițiat de USR, prevede cinci măsuri de termen scurt menite să răspundă creșterilor de prețuri la energia electrică și gazele naturale:

1) Scăderea cotei TVA la 5% aplicată energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni.

2) Abrogarea accizei aplicată energiei electrice.

3) Scăderea sub formă de credit fiscal din impozitul pe profit datorat sau impozitul pe venitul microintreprinderilor, după caz, a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrica și gaze naturale, pe o perioadă de 6 luni.

4) Exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturata consumatorilor casnici, pe o perioada de 6 luni.

5) Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

Argumentele inițiatorilor

În opinia celor de la USR, comparativ cu altemativa plafonării prețurilor, setul de măsuri propuse prin prezentul proiect nu distorsionează piața și aduce următoarele beneficii:

1) Se adresează tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici.

2) Încasările la bugetul de stat din TVA pot rămâne similare cu cele precedente deoarece prețul energiei electrice a explodat. Un procent mai mic de TVA poate aduce la bugetul de stat la fel sau mai mulți bani decât un procent mai mare de TVA aplicat la un preț mai mic.

3) Nu distorsionează piața de energie electrică, nu creează impredictibilitate legislative și nu descurajeaza investițiile în exploatarea gazelor în România.

Nemulțumirea juriștilor

Pe lângă argumentele tehnice, inițiatorii au folosit însă și o serie de etichetări sau epitete ce nu au fost pe placul Consiliului Legislativ.

„Statul a sabotat sistematic exploatarea de gaze naturale în România prin instabilitate legislativă. Numeroase proiecte au fost fie amânate, fie oprite de aceste decizii politice iresponsabile”, este un exemplu de text ce nu le-a convenit juriștilor din Consiliul Legislativ.

„Expunerea de motive și textul propunerii legislative sunt redactate într-o manieră care nu este specifică normelor de tehnică legislativă.

Menționăm utilizarea unor expresii care nu sunt proprii stilului normativ și juridic, dintre care exemplificăm: „criza energetică agaravată de măsurile populiste”, „actuala schemă de plafonare duce la aberații economice”, „măsurile propuse vor reduce impactul creșterilor, fără a stimula noi „băieți deștepți”, argumentează reprezentanții Consiliului Legislativ.