Numărul debranșărilor de la sistemul centralizat de încălzire, în scădere. Totuși, piața centralelor de apartament crește

În pofida averismentelor că vor fi introduse taxe pe centralele temice de apartament, Ariston Thermo România a înregistrat în 2020 o creștere cu 15% a numărului de centrale termice vândute, peste nivelul de creștere a pieței autohtone, care a fost între 5%-10%. Astfel, compania a depășit pragul de 1 milion de unități vândute în România de la începutul activității sale aici, în urmă cu peste 20 de ani.

Odată cu preocuparea mai mare pentru confortul căminului, a crescut și apetitul consumatorilor pentru produse care înglobează tehnologiile noi și conectivitatea.

Am observat în ultimii ani – și mai accentuat în perioada de după declanșarea pandemiei – o tendință a consumatorilor de a se orienta către produse care care îmbină tehnologia de ultimă generație cu soluțiile de conectivitate inteligentă, pentru a garanta un confort sporit și un consum redus de energie. Pe termen lung, aceste echipamente eficiente energetic conduc la economii la plata facturilor, asigurând în același timp confort și acces ușor la serviciile post-vânzare, cum ar fi cele de mentenanță și service”, a explicat Cătălin Drăguleanu, Country manager Ariston Thermo România.

Cheltuielile cu utilitățile au crescut constant în ultimii ani

În general, clienții optează pentru centrale cu capacitate de 24kW, pentru apartamente. În ultimul an, însă, tendința oamenilor de a migra către mediul rural sau urban mic, sub impactul pandemiei, a generat o creștere a cererii de centrale cu capacitate de 35kW, mai potrivite pentru locuințe mari.

Modelele în condensare au o eficienţă totală, prin recuperarea căldurii din gazele arse, de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, comparativ cu o centrală convențională veche, un aspect important în condițiile în care, potrivit statisticilor, cheltuielile cu utilitățile au crescut constant în ultimii ani.

În ultimul trimestru al anului 2020, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 500 de lei cu locuința, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu 15% față de același interval al anului 2019, potrivit Institutului Național de Statistică. 

Consumatorii români schimbă centralele termice mai rar comparativ cu cei din Europa de Vest

Majoritatea vânzărilor de centrale termice (aproximativ 60%) provin din înlocuiri de centrale vechi, în timp ce restul vânzărilor o reprezintă montarea de centrale în noile proiecte rezidențiale și cele care vin ca urmare a debranșărilor de la sistemul centralizat de încălzire. Datele Ariston indică faptul că, în România, consumatorii schimbă centralele termice din dotare în medie la fiecare 12-14 ani, ajungând în unele cazuri la 18 ani, spre deosebire de Europa de Vest unde înlocuirile se fac la un interval de 8-10 ani.

„Centralele termice sunt echipamente care, prin natura lor, sunt utilizate zilnic, ceea ce înseamnă că au nevoie de întreținere periodică. Inevitabil, însă, este nevoie și de înlocuirea lor la intervale de timp rezonabile, iar consumatorii încep să înțeleagă că aici vorbim despre o necesitate dar și despre o investiție care le aduce beneficii pe termen mediu și lung, deoarece noile echipamente asigură mai ușor confortul dorit și, de multe ori, cu un consum eficient și la un preț mai redus”, a explicat Drăguleanu.

Numărul debranșărilor de la sistemul centralizat de încălzire este în scădere

Datele ANRE arată că aproximativ 460.000 de locuințe s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire din România în perioada 2010-2019, dintre care aproape 30.000 în anul 2019 (ultimul pentru care ANRE a oferit date publice), în scădere față de 2018 când numărul debranșărilor a depășit 42.000.

La nivel national, se remarcă faptul că în intervalul 2017-2019, 60% din totalul cazurilor de debranșări de la sistemul centralizat de încălzire au fost înregistrate în cinci orașe – Galați, Constanța, Iași, Buzău și Cluj-Napoca.

Bucureștiul rămâne orașul cu cele mai multe locuințe conectate la sistemul centralizat (peste 560.000 de unități).

În ceea ce privește piața centralelor termice din România în ansamblul său, Ariston Thermo estimează că aceasta a crescut cu 5%-10% în 2020, ajungând la 2.8 milioane de unități, potențialul fiind ca, până la începutul lui 2022, o treime dintre locuințele din România să fie dotate cu centrale termice.  

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...

Sorin Grindeanu se joacă cu patrimoniul Spitalului Clinic C.F. nr.2 București

Graba disperată a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a transfera gratis baronilor PSD și PNL cele 15 spitale CFR s-a transformat într-o sarabandă de...