O bibliotecă s-a ales cu fondurile tăiate pentru că n-a scos o carte despre probleme LGBTQI+ de pe rafturi

Unei biblioteci destul de mici din Jamestown, Michigan, Statele Unite ale Americii, după cum informează ziarul local Bridge Michigancare, i-au fost tăiate fondurile. Ba, chiar biblioteca este pe cale să se închidă. Pentru că bibliotecarii de aici, când li s-a cerut de către un grup de cetățeni din localitate să scoată o carte de pe raft, au refuzat.

Este vorba despre o carte despre probleme LGBTQI+, „Gender Queer: a Memoir”, un roman grafic biografic despre povestea Maiei Kobabe, care conține și câteva imagini explicite în interior, dar care a fost arhivat la cărțile pentru adulți. Acest episod a fost, de fapt, cum relatează sursa citată, doar începutul.

Căci, la solicitarea aceasta, de a scoate o carte din circuit, cei de la bibliotecă au mutat-o mai în spate, în așa fel încât cititorii mai mici, care vin după cărți destinate vârstei lor, să n-o vadă. Localnicii supărați n-au fost de acord cu soluția și au cerut interzicerea ori cenzurarea și altor cărți care tratează probleme LGBTQI+ sau rasism și se găsesc în bibliotecă.

Din nou s-a spus nu. Grupul de astfel de protestatari are vreo 50 de persoane – mult, puțin, nu știu – și a decis, la orice refuz ori argumentație, să înceapă o campanie de scoatere a fondurilor municipale pentru bibliotecă. Unii au zis să fie închisă imediat această bibliotecă a rușinii. Dar ceilalți au arătat că, fără fonduri, biblioteca se închide de la sine, ei nu e nevoie să facă nimic.

„Bibliotecile sunt locuri de lectură, locuri de întâlnire, locuri de socializare, locuri de studiu, locuri de învățare. Adică, ele sunt inima fiecărei comunități – a spus Deborah Mikula, director executiv al Asociației Bibliotecii din Michigan – cum se poate pierde acest lucru? Vrem să ne asigurăm că bibliotecile protejează dreptul de a citi.”

Numai că, respectivul grup a continuat cu amenințările, hărțuirea, acuzațiile că biblioteca vrea să îndoctrineze copiii. Și, dintre angajați sunt câțiva care au început să-și dea demisiile.

După ce informația – că unei biblioteci i se impune cenzura și că, din cauză că nu acceptă, riscă să se închidă – a apărut în presă, pe GoFundMe au fost create două campanii care au strâns circa 50.000 de dolari pentru a menține deschisă biblioteca. Asta în câteva zile, donațiile venind din SUA și Australia. Până acum, biblioteca primea fonduri din impozitele localității în jur de 240 de mii de euro.

Conform unei organizații non-profit, Pen America, se pare că au crescut foarte mult cererile de cenzurare ori interzicere a unor cărți, cele mai multe dintre cele interzise fiind cele care tratează probleme ca rasismul și sexul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...