O comoară arheologică descoperită în Hunedoara arată cât de ingenioși erau dacii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-64.jpeg)
Într-o pădure de lângă dealul Măgura Călanului, Hunedoara, s-a găsit o comoară extraordinară de pe vremea dacilor. Este vorba despre un set unic de 15 unelte de fier pentru cioplitorii în piatră din Epoca Fierului, perioada pre-romană.
Un bărbat din Hunedoara a descoperit o adevărată comoară
Descoperirea a avut loc în vara anului 2022, când un localnic a dat întâmplător peste colecție la baza unui copac, lângă intrarea principală a carierei. Uneltele, cu o greutate totală de aproximativ 11,5 kg, păreau să fi fost recent dezgropate și abandonate. Probabil că responsabili au fost vânătorii de comori ale căror planuri au fost date peste cap de greutatea încărcăturii. Cel care le-a găsit a anunțat imediat Muzeul Castelului Corvinilor din Hunedoara.
Trusa conține tipuri de unelte asociate fără echivoc cu regatul dac, care a înflorit între secolul al II-lea î.Hr. și 106 d.Hr, potrivit arkeonews.net. Cariera însăși poartă urme clare ale folosirii uneltelor, activitate care a încetat complet după retragerea romană din secolul al III-lea. Acest fapt ne duce cu gândul spre o origine dacică pentru instrumentele descoperite.
Vezi și: Descoperiri șocante în Munții Apuseni. Marile bogății, ascunse într-un loc straniu
Din ce este formată colecția
Trusa de unelte este formată din:
- cinci târnăcoape cu două capete;
- cinci pene de despicat de dimensiuni variate;
- un ciocan de ascuțit și o nicovală folosite pentru ascuțirea dălților;
- câte un exemplar de daltă plată și cu vârf.
Avem de-a face cu o gamă completă destinată cioplirii pietrei. Interesant este că târnăcoapele cu două capete și margini dințate par a fi un design unic dac, fără corespondent cunoscut în Grecia sau Roma. Cercetătorii cred că aceste margini specifice au fost esențiale pentru obținerea finisajului rafinat al blocurilor prismatice.
Deși penele de despicare erau comune în construcțiile și carierele antice din lumea greco-romană, exemplarele găsite aici sunt remarcabil de mici. Asta ne sugerează faptul că erau destinate blocurilor mai mici au calcarului relativ moale din cariera Măgura Călanului.